Vlajki posjetio Hrvate povratnike u Šimićima

Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki posjetio je danas Hrvate povratnike u mjestu Šimići kod Banje Luke da bi se upoznao o problemima i procesu povratka.

Mještani su Vlajkiju prenijeli da žive u veoma teškim uvjetima, da većina nema struju i vodu, generalno rečeno da nema uvjeta za povratak u tu mjesnu zajednicu.

U razgovoru s entitetskim dopredsjednikom istakli su i da su se nerijetko suočavali s provalama i pljačkama u kuće u kojima žive, a da nijedan taj slučaj nije riješen. Nemaju ni autobuske linije do naselja te pješače i do osam kilometara do prve trgovine.

Prije posljednjeg rata u Šimićima je bilo oko 500 domaćinstava, a sada samo 33.

“Nije dovoljno da se ljudi samo pozovu da se vrate, već da im treba omogućiti i uvjete za to”, ukazao je Vlajki i mještanima Šimića obećao da će pomoći.

Razgovarao je i s domicilnim građanima i prognanim Hrvatima, članovima Udruge Šimićana, predstavnicima te mjesne zajednice i župnikom.

6 Comments

  1. To sto kazudasu pravasi oni lazu. Onisu Muslimanski janjcari ili papet.Tak lijanovic on je pravi muslimanski vol. Hrvati dogod imate te krete necete lako uspjet. Vjera u Boga i Hrvatska sliga

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*