Vlajki: Provesti referendum o trećem entitetu na razini BiH

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki izjavio je da se pitanje trećeg entiteta s hrvatskom većinom treba rješavati na najdemokratskiji način – referendumom na razini BiH, ako bošnjačka strana u Federaciji BiH ne želi govoriti o tome.

– Lider SDA Sulejman Tihić jasno je rekao da u platformi četiri stranke iz Federacije BiH nema govora o trećem entitetu. Ako građani BiH odluče da je načelno potreban treći entitet neka bude, u suprotnom neka ne bude, rekao je Vlajki novinarima u Banja Luci.

On je dodao da nakon platforme SDP-a BiH, SDA, HSP i Narodne stranke “Radom za boljitak” treba vidjeti hoće li u njoj ostati minorne hrvatske stranke ili će joj se priključiti netko iz koalicije Čović-Ljubić.

“Ne mogu biti prorok, ali neizjašnjavanje jedne od te dvije stranke znači da će možda nakon razmišljanja netko od njih pristupiti ovoj platformi”, rekao je Vlajki i precizirao da će to značiti formiranje vlasti u Federaciji BiH, dok će na razini BiH vlast biti teško formirati.

Vlajki je istaknuo da se odredbama platforme nastoji ukinuti entitetsko glasovanje, te omogućiti prelazak državne imovine na razinu BiH.

“Ako se na socijalnu, ekonomsku i političku nestabilnost nadoveže neki incident to može dovesti do toga da oni koji vladaju međunarodnom zajednicom kreiraju Ustav BiH koji će ići u korist samo jednog naroda”, naglasio je Vlajki.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*