Vlasnici zemljišta tvrde: Veliki i Mali školj pripadaju BiH

Veliki i mali školj

Braća Tihomir i Josip Putica iz Neuma, vlasnici otoka Veliki školj tvrde kako otočići u Malostonskom zaljevu pripadaju BiH. Tihomir Putica je agenciji Anadolija kazao da ti otočići svakako pripadaju BiH, kao što je za njega neosporno da je njegova obitelj vlasnik zemljišta na otoku Veliki školj.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se podigla bura kada je vlas najavila da će u Saboru ratificirati sporazum iz 1999. godine koji su potpisali tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović po kojem bi vrh poluotoka Klek te Mali i Veliki školj trebali pripasti BiH.

“Ja posjedujem najnoviju dokumentaciju oko vlasništva nad otokom. Moja obitelj je, prema tim dokumentima, vlasnik Velikog školja, koji ima 7500 kvadrata. Mali školj je previše mali i on je, zavisno od plime i oseke, pod vodom, pa se vodi kao morsko dobro, odnosno riječ je o državnom vlasništvu”, kaže Putica i dodaje da se zemljišna dokumentacija za otoke može dobiti u Neumu.

“Nema ništa, recimo, u Dubrovniku. To dovoljno govori. Naglašavam, u općini Neum mogu dati sve podatke oko toga”, rekao je Putica i dodao da “ako je sve u Neumu koji je BiH, onda otoci sigurno ne pripadaju Izraelu”.

Agencija piše da pomorci iz BiH i stručnjaci tvrde da su otočići uvijek pripadali BiH i da nitko iz Hrvatske ne može dokazati suprotno. Kažu da su u drugoj polovici 1979. godine utvrđene točke na moru koje su u nadležnosti Lučke kapetanije Neum, a time i teritorij BiH.

Granica je tada išla sredinom Malostonskog zaljeva, a otočići su pripali BiH. Tvrde da je vrh poluotoka Klek Dubrovačka republika, zajedno sa Neumom, prodala Osmanskom carstvu oko 1760. godine. No, tada su Dubrovčani ostavili 185 metara vrha poluotoka Klek kako bi mogli kontrolirati ulaz i izlaz brodova na Jadranskom moru.

No, 1974. godine je obavljeno snimanje iz zraka područja Neuma i okolice te su predstavnici BiH i Hrvatske boravili u Istanbulu i pregledavali arhive. Svjedoci tih događaja Anadoliji tvrde da je nakon toga Hrvatska ustupila cijeli vrh poluotoka Klek BiH. Na taj način i vrh Kleka i Veliki i Mali Školj su postali dio avnojevskih granica SR BiH.

Pomorci iz BiH kažu da bi pripajanje Velikom i Malog školja te vrha Kleka Hrvatskoj napravilo velike probleme BiH i njezinom nastojanju da bude pomorska zemlja. Tada BiH više ne bi imala spojeno more u Malostonskom kanalu sa onim u Neumskom zaljevu i BiH pomorci bi morali prolaziti kroz hrvatske vode.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*