Vlast planira povećanje PDV-a, slijede masovna otpuštanja radnika i socijalni nemiri

Ako ne uspiju pregovori o obnavljanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), aktualna vlast u BiH kao rezervnu opciju razmatra povećanje PDV-a sa sadašnjih 17 na između 22 i 25 posto, saznaje Dnevni avaz.

Unutar državnih i entitetskih struktura takva inicijatva službeno još ne postoji, no o takvoj ideji su nedavno govorili i iz Svjetske banke u BiH, a i Jago Lasić, predsjednik Privredne komore FBiH, koji je nedavno izjavio da će se “morati praviti zahvati u porezu na dodatu vrijednost”.

“Ne znam zašto bi BiH imala PDV od 17 posto kada zemlje EU u prosjeku imaju PDV od 19,5 i zašto bismo jedino mi, osim Danske, imali jednu stopu poreza? Zašto ne bismo uveli diferencirane stope PDV-a tako da bogatiji sloj stanovništva plaća više” – poručio je, između ostalog, Lasić.

S druge strane, Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, ocijenio je da je povećanje PDV-a u ovom trenutku nepotrebno, ali i vrlo nepopularno zbog toga što će to dovesti do rasta cijena i smanjenja konkurentnosti domaćih proizvoda.

“Povećat će se cijene životnih troškova, a smanjit će se privatna potrošnja. U ovom momentu svako smanjenje potrošnje može dovesti do ekonomske krize. Raspoloživi prihod domaćinstava, a i poduzeća bi bio sve manji, a to znači da će doći i do masovnog otpuštanja radnika”, rekao je Hurtić, napominjući da bi druga posljedica bila nekonkuretnost privrednih grana kao što je turizam.

Po njegovom mišljenju, vlast bi se, umjesto povećanju PDV-a, trebala posvetiti ozbiljnom rekonstruiranju proračuna, odnosno smanjenju javne potrošnje.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, smatra da bi se u slučaju ponovnog rasta PDV-a sigurno mogla očekivati “masovna otpuštanja radnika kao i socijalni nemiri”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*