Vlast u Derventi ne želi ukloniti bespravno izgrađeni objekt uz crkvu

derventa-crkva2Župnik župe sv. Juraja mučenika iz Dervente uputio je, 29. ožujka pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini g. Valentinu Inzku kojim moli njegovu intervenciju kako bi konačno bio uklonjen bespravno izgrađeni ugostiteljski objekt „Imperija“ kojim je zatvoren jedan od ulaza u ponovo izgrađenu katoličku župnu crkvu u središtu Dervente koja je tijekom rata minirana i potpuno srušena. Župnik Maršić u svom dopisu navodi da je prošlo više od dvije godine kako je, u vezi s tim, uputio žalbu općinskim organima u Derventi.

„Općina Derventa, tj. odjel za prostorno uređenje donosio je više rješenja, ali na žalost do danas niti jedno nije provedeno u djelo. To samo govori kolika prava ima Katolička Crkva u ovom entitetu, a da ne govorim tek o pravima pojedinca koji se ne usude ni tražiti svoja prava. Zadnje rješenje općinski organi su napisali 07. 12. 2009., na koje je vlasnik ‘Imperije’ izrazio žalbu, te je na tu njegovu žalbu Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, donijelo 15. 02. 2010. konačno rješenje, protiv kojeg nije dopuštena žalba, te je naređeno da u roku 30 dana predmetni objekt bude uklonjen.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje općine Derventa, gospođa Ljubica Bećarević u svom dopisu pod brojem 07-361-236/09, od 02. 03. 2010. koje je uputila Ombudsmanu za ljudska prava obećala je da će se ‘ispoštovati propisani rokovi’. Na žalost ti rokovi ponovno nisu ‘ispoštovani’“, piše u svom pismu župnik Maršić moleći visokog predstavnika Inzka da poduzme sve što je u njegovoj moći, kako bi ovaj slučaj napokon bio riješen i kako bi katolici uistinu dobili dojam da je istina ono što im obećavaju političari ovog entiteta u vezi s povratkom.

„Ovakvi stavovi, kako općinskih, tako i entitetskih vlasti pokazuju da Hrvati – katolici, kao ni Katolička Crkva nisu dobrodošli, iako su naši korijeni duboki u ovoj pitomoj posavskoj zemlji. Ne samo da nam je tijekom prošlog rata stablo potpuno odsječeno, nego sada ovim i sličnim činima žele i korijenje iščupati, kao da nas nikada tu nije niti bilo“, stoji u pismu župnika Maršića uz koji se priložene kopije spomenutih rješenja.

(kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*