Vlast u Federaciji konstituirana bez dva HDZ-a, upitna legalnost

U Sarajevu je u četvrtak održana konstitutivna sjednica Doma naroda Federacije BiH i sjednica Zastupničkoga doma parlamenta ovog većeg bh. entiteta, te su izabrani predsjednik i dopredsjednici FBiH te Vlada FBiH kojoj je na čelu nermin Nikšić iz SDP BiH. No, sjednica je održana u okrnjenom sastavu, bez zastupnika iz nekih većinskih hrvatskih županija, pa će legalnost danas donesenih odluka sigurno biti predmet spora.

Inače, prema odluci oba doma Federalnog parlamenta, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine u novom četvorogodišnjem postizbornom mandatu je Živko Budimir, Hrvat po nacionalnosti i član Hrvatske stranke prava.

Dopredsjedajući su Mirsad Kebo, Bošnjak, kadar Stranke demokratske akcije, koji je i dosad obavljao tu dužnost, te Svetozar Pudarić, Srbin, član Socijaldemokratske partije BiH.

Listu s imenima ovih kandidata odobrili su na današnjim zasebnim sjednicama u Sarajevu Zastupnički dom, konstituiran nedavno u novom postizbornom sazivu, te Dom naroda u Federalnom parlamentu, čija konstituirajuća sjednica je okončana.

Proces konstituiranja nove federalne vlasti je zaokružen potvrdom sastava Federalne vlade, koju čini četiri stranke potpisnice tzv. Platforme – SDP BiH, SDA, HSP BiH i NS Radom za boljitak.

Ako bude okončan i taj proces, nova vlast u ovom entitetu bit će formirana nakon što je proteklo više od pet mjeseci od općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Formiranje nove izvršne vlasti proteklo je danas bez Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, koje nisu željele sudjelovati u radu Zastupničkoga doma.

One su, naime, zajedno s drugim strankama s dobivenim mandatima na izborima bile sudionice jučerašnjih neuspjelih pregovora o formiranju nove vlasti.

Tražile su sva ministarska mjesta u novom sazivu državne i federalne vlade, koja inače pripadaju kadrovima iz reda hrvatskog naroda.

Pritom su se pozivale na činjenicu da su, među strankama s hrvatskim predznakom, osvojile najviše glasova birača na općim izborima u BiH i da su stoga najlegitimnije za predstavljanje svih navedenih hrvatskih pozicija.

Nisu pristale na drugačije varijante, koje su im nuđene u jučerašnjim stranačkim pregovorima vođenim pod okriljem međunarodne zajednice, pa  su ostali pregovarači najavili da će krenuti u konstituiranje nove vlasti bez “dva HDZ-a”, što se danas i desilo.

Osim HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ostali jučerašnji pregovarači, inače okupljeni oko iste postizborne platforme, bili su: Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka “Radom za boljitak”, prenosi Fena.

12 Comments

  1. Ma kakvi su HSP i Lijanovici bili pregovaraci? Nisu ni prismrdili u OHR, sto najbolje govori o njihovoj vaznosti, relevantnosti, izbornom rezultatu itd. Pregovarali su SDP i SDA, i to ne u ime HSP-a i Lijanovica, nego u svoje. Lijanovici i HSP su SDP-ov smokvin list!

  2. Čestitke predcjedniku Federacije Gospodinu Budimiru kao i premijeru i novim ministrima. Nadamo se boljemu gore ovih 20 god nije moglo biti, naročito za Hrvate koji su 20 godina majorizovani pa nažalost sad shvatili neki pa prosvjeduju i to nahuškani od onih koji su vladali posljednjih 20 godina i dozvoljavali majorizaciju jer im je bilo fino.Budi te konstruktivna opozicija nema ništa od destrukcije !!!!!

  3. Samo naprijed i došlo je naši pet minuta koje moramo dokazati radom u budućnosti za boljitak Hrvata i svi naroda Federacije BiH.

  4. Ono je bilo tuzno gledati, federalna vlast, bosnjaci i par janjicara !

    Neka im je sretno u njihovom dijelu ! Nadamo se da ce od Sarajeva do Zenice biti ta Njemacka sto im beg Lahgumdzija obeca !

  5. A kakav je to posao HSP odradio, osim sto se naguzio Lagumdziji. Koliko znam, na pregovorima u OHR-u ga nije bilo. Ne znam zasto.

  6. Vi se guzite Dodiku koji je istrebio sve Hrvate u RS tj politika njegovih predhodnika koja je nastavila kontinuitet…

  7. Stvaranje drzave koja muci narode toje grjeh.Zapadne imperijalne sile unistavaju ljucke zivite i stvaraju teror.Hrvatima u B. i Hercegovini prjeti biolosko unistanhe. Mozda ce ovo zvucit apsurdno. Kronoloski pogledajmo nartalitet i mortalitet. Politicki teror ned Hrvatima se povecava. U centralnoj Busni Hrvati prozvljavaju golgotu. Te strahote hrvatskim izdajicama to ne smeta. Sve Hrvatske stamke koje su usle u vrziju igru one nisu za hrvatsko zajednistvo. Tim strankama treba reci akoste za ravnopravnos sva tri konstutivna naroda. recite to MuslimanskimFondumentalistim.

  8. Nisu samo Hrvati u Hercegovini i žive u Sarajevu Zenici Derventi i cijeloj Bosanskoj Posavini koju je HDZ izdao i prodao Republici Srpskoj.Posavljaci su prepušteni da zaborave grobove svoji pradjeda preko Save.Neka Čović ide Miloradu i traži mjesta jer puno je uradio za njegove interese..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*