Vlatko Jarak osuđen na godinu dana zatvora zbog zatvaranja bošnjačkih civila

Županijski sud u Mostaru osudio je Vlatka Jarka na godinu dana zatvora zbog zločina nad civilima na području Stoca, javio je danas BIRN-Justice Report.

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

“Optuženi je 17. srpnja 1993. u selu Ošanići, s još dvojicom neidentificiranih pripadnika HVO-a, uhitio Maida Rudića, Dževada Avdića i Mustafu Avdića, zavezavši im ruke bodljikavom žicom i psujući im balijsku mater. Nakon toga ih je odveo u kuću Vlatka Raguža, gdje je bilo zapovjedništvo HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj”, naveo je Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće je optuženog proglasilo krivim i za prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, koji je bio pod kontrolom Armije BiH (ABiH), dok su muškarci odvođeni u logore.

Jarak je oslobođen optužbe da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topića i da im je prijetio kako će ih sve zapaliti, te da je Muhiba Topić uslijed njegovih prijetnji izvršila samoubojstvo. “Sud je konstatirao da su to bile obične prijetnje, koje nisu provedene u djelo, pa smo utvrdili da iste ne mogu predstavljati dokaze”, kazao je Kebo.

Kebo je dodao da je Vijeće izreklo najmanju moguću kaznu. “Mislili smo da ovo djelo ne zaslužuje veću kaznu. Razumijemo da je tada bilo teško ne izvršiti naredbu, ali da, bez obzira na to, niste smjeli izvršiti te naredbe. Prema tome, uhićivanje civila i njihovo nezakonito zatvaranje predstavlja djelo ratnog zločina protiv stanovništva”, obrazložio je sudac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*