Vođa sirijske oporbe Ahmed Moaz al-Khatib dao ostavku

Ahmed-Moaz-al-KhatibŠef sirijske oporbe Ahmed Moaz al-Khatib je u nedjelju dao ostavku na čelnu funkciju u Nacionalnoj koaliciji, koju više desetaka zemalja i međunarodnih organizacija priznaju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

“Dajem ostavku Nacionalnoj koaliciji kako bih mogao slobodno djelovati, što ne mogu u sklopu službene organizacije”, naveo je Khatib u priopćenju objavljenom na njegovom Facebook profilu.

Khatibova iznenadna ostavka se zbila nekoliko dana nakon što je izabran premijer zadužen za pobunjenička područja u Siriji Ghassan Hitto i blizu dvije godine nakon početka narodne pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada u kojoj je do sada poginulo više od 70.000 ljudi.

“Tijekom posljednje dvije godine gušio nas je neviđeno brutalan režim, dok je svijet sve promatrao”, dodao je Khatib u pripćenju. “Sva uništenja sirijske infrastruktre, zatočenja više desetaka tisuća ljudi, prisilni progoni stotina tisuća drugih nisu bili dovoljni da međunarodna zajednica nešto odluči i omogući narodu da se brani”, dodao je.

Khatib, bivši imam džamije Umajada u Damasku, je dao ostavku više od četiri mjeseca nakon što je izabran na čelo Nacionalne koalicije za sirijske revolucionarne i oporbene snage osnovane u studenome u Dohi pod pritiskom međunarodne zajednice koja je pozvala oporbu režimu u Damasku da se ujedini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*