Vojnike namjerno izlagali nuklearnom djelovanju

nuklear-cbKako bi »proučavala djelovanje atomskog oružja na ljude«, Francuska je šezdesetih godina prošlog stoljeća vlastite vojnike namjerno izlagala nuklearnim djelovanjima prilikom izvođenja nuklearnih proba, objavio je dnevni list Le Parisien, navodeći izvatke iz tajnog vojnog izvješća »Geneza organizacije i eksperimentalnih pokusa u Sahari«.
Izvješće je napisao jedan ili više vojnih dužnosnika, a pariški dnevnik citira izvadak o zadnjem pokusu u Sahari 25. travnja 1961., koji je trebao »omogućiti proučavanje fizioloških i psiholoških učinaka atomskog oružja na čovjeka kako bi se dobili potrebni elementi za tjelesnu i moralnu pripremu modernog borca.«
Vojnim službama naređena je istraga »kako bi svaka osoba koja drži da je bila žrtva ispitivanja mogla doznati podatke od dozama radijacije kojoj je bila izložena«, izjavio je tim povodom ministar obrane Herve Morin. On je, inače, ustvrdio da izvješće nije pročitao, ali da su »primljene doze tijekom tih ispitivanja bile vrlo slabe«. Podsjetio je također 2009. donesen zakon o odšteti žrtvama nuklearnih ispitivanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*