Vraća se njemačka marka?

dem-marka Njemačka središnja banka (Bundesbank) mogla bi polako početi tiskati stare dobre novčanice njemačke marke! Zapisao je to Rolf Wenkel, komentator Deutsche Wellea, u osvrtu na vijest o da će zemlje Europske unije (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) kreditima u iznosu od 45 milijardi eura pokušavaju spasiti Grčku od državnog bankrota.
Zajednička kuća koja se naziva “europska monetarna unija”, pokazao je grčki primjer, izgrađena je na klimavim nogama. Zajednica zemalja koje su do sada propagirale stabilnost pretvorila se u – uniju za pomoć ugroženima, piše Wenkel te ističe: “Nemam ništa protiv europskih programa za ekonomsku pomoć slabije razvijenim članicama WEU-a. No, izravna financijska pomoć Grčkoj, jednoj članici eurozone (koja se u monetarnu uniju ugurala lažima i friziranjem stanja u nacionalnom budžetu) na eklatantan način krši Lisabonski ugovor! Svaka članica unije sama bi se morala brinuti o održavanju reda u vlastitom dvorištu – upravo zbog toga je i na snagu stupilo pravilo da nijedna članica eurozone ne smije pomagati drugoj, prezaduženoj članici.”
U slučaju Grčke dogodilo se upravo to, prekršen je temeljni dokument, što je onda poziv svim drugim, manje discipliniranim članicama eurozone da ne vode previše računa o stabilnosti proračuna i da, vodeći računa o socijalnom miru u zemlji u vremenima krize, ne stežu remen više nego što bi to trebalo. Kad pretjeraju, priskočit će u pomoć međunarodne financijske institucije i ostale (prije svega one veće i bogatije) članice eurozone.
Naravno, ako eurozona i europska monetarna unija prežive. Wenkel drži da, ako se želi spasiti monetarna unija, hitno treba korigirati greške iz Lisabonskog ugovora. Mora se stvoriti novo kontrolno tijelo u kojem ne smiju sjediti političari. Itd. “Monetarna unija ne može si i ne smije dozvoliti da se ubuduće ekonomske činjenice ignoriraju – zahvaljujući političkim kompromisima”, piše Rolf Wenkel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*