Vrgorac na nogama zbog rehabilitacije Draže Mihailovića

Najava dijela srbijanske vlade i medija o skoroj rehabilitaciji četničkog vojvode Draže Mihailovića podigla je na noge stanovnike vrgorskog kraja. Ove godine Vrgorac obilježava tužnu 70. obljetnicu pokolja 270 žitelja Dubrave, Vlake , Dragljana, Kozice i Rašćana. Zločin su krajem kolovoza 1942., tijekom operacije Albia, počinile četničke jedinice iz istočne Hercegovine pod pokroviteljstvom talijanskih okupacijskih snaga.

Tijekom nekoliko dana krvavog pira u zapadnim naseljima vrgorskog kraja svirepo su ubijena brojna djeca, žene, starci i svećenici. Sve se to odvijalo u sklopu navode akcije čišćenja Biokova od strane partizanskih jedinica, a u organizaciji Talijana.

Zbog zločina na području Vrgoraca sudilo se i četničkom vojvodi i generalu Draži Mihailoviću. Na procesu protiv Mihailovića u Beogradu je 1946. svjedočio i jedan od preživjelih svjedoka četničkog pokolja u vrgorskom kraju.

Vrgorčani su djelomičnu pravdu za svoje najbliže pronašli u osudi četničkog vođe pa ih svaka vijest o možebitnoj rehabilitaciji Draže Mihailovića iznova zapanji.

“Svaki pokušaj rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihailovića i četničkog pokreta poraz je ideje čovječnosti, pravde i demokratskih tekovina čovječanstva. Ne zabrinjava me previše što je to civilizacijski korak unatrag za službenu Srbiju, o imidžu svoje zemlje neka oni sami brinu, mnogo više me zabrinjava integritet žrtava koji se rehabilitacijom jednog fašističkog pokreta besramno gazi. Tražim od državnog vrha, predsjednika Josipovića i premijera Milanovića, odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvijek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgorskom kraju, ali i diljem Hrvatske”, izjavio je vrgorski gradonačelnik Borislav Matković.

Vrgorske gradske vlasti otvorenim će pismom pozvati državni vrh da jasno definira svoj odnos prema Srbiji u svjetlu najnovijih najava iz ove zemlje, također, najavljuju i slanje iscrpnog izvještaja s opisom četničkih zločina u vrgorskom kraju na adrese svih važnijih institucija u Srbiji. Kako kažu, ako i nakon uvida u sve zločine nastave s politikom rehabilitacije onda takva zemlja nema što tražiti u europskom civilizacijskom krugu. Vrgoračani šalju dopis i Europskom parlamentu u kojem traže jasne sankcije za Srbiju, kao državu koja je dobila status kandidata za članstvo u EU, a u skladu s europskom poveljom o osudi svih totalitarnih režima. [Željko Primorac / Dalmacijanews]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*