Vrhovni sud: Hravstov je kriv za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika, branitelji ogorčeni

Bivšeg policijskog specijalca Mihajla Hrastova Vrhovni je sud danas osudio na četiri godine zatvora zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.

Vrhovni je sud uvažio žalbu tužiteljstva i preinačio posljednju prvostupanjsku oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda koji je u tri navrata bivšeg policijskog specijalca oslobodio krivnje.

Vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića ustvrdilo je da je Hrastov kriv za ratni zločin nad zarobljenicima i suprotno njegovim tvrdnjama zaključio da nije postupao u nužnoj obrani i da je pucao na neprijateljske vojnike koji su se predali. Pritom je 13 vojnika ubio, a dvojicu teško ranio.

Na zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma osuđen je zbog niza olakotnih okolnosti, kao što su ranija neosuđivanost, sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojemu je odlikovan, invaliditet i oboljenje od PTSP-a.

Šesta po redu presuda Hrastovu nije pravomoćna jer postoji pravo žalbe u trećem stupnju, o kojoj također odlučuje Vrhovni sud.

Hrastov, koji nije bio na izricanju presude, ostaje na slobodi jer je osuđen na kaznu manju od pet godina. Njegov branitelj Krešimir Vilajtović ustvrdio je da presuda ostavlja mnogo mogućnosti za žalbu u trećem stupnju.

Tužiteljica Jasmina Dolmagić izrazila je zadovoljstvo jer su prihvaćeni argumenti optužbe i preinačena oslobađajuća presuda, no najavila je da će se žaliti na visinu kazne. Osuđujućom presudom zadovoljan je i zastupnik žrtava Luka Šušak koji nije želio komentirati visinu kazne. “Neka je procjeni javnost”, kazao je.

Više od polovine dosuđene kazne Hrastov je već odslužio. Naime, u kaznu mu je uračunato nešto manje od dvije godine i dva mjeseca koje je u u dva navrata proveo u pritvoru.

Branitelji ogorčeni presudom

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je nepravomoćnom presudom hrvatskom branitelju Mihajlu Hrastovu kojeg je Vrhovni sud danas osudio na četiri godine zatvora zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.

Predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković u današnjem priopćenju ističe da su 13 srpskih rezervista, za čije ubojstvo je osuđen Hrastov, zapravo bili “srpski četnici, ili točnije rečeno agresori na Republiku Hrvatsku” i pita “zašto se ova iznimno važna činjenica prešućuje i marginalizira, pa ispada da je u vrijeme rata na Koranskom mostu bio sukob “hrvatskog policajca” i tamo nekih nevinih “srpskih rezervista”?”
>> Mihajlo Hrastov proglašen krivim, dobio četiri godine zatvora!

“To što se 21 godinu radi s bivšim hrvatskim policajcem, 70-postotnim ratnim vojnim invalidom, koji ima besprijekoran ratni put, nije ništa drugo nego zastrašivanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji”, smatra Pavković i naglašava da UBIUDR takvu presudu ne može priznati “tim prije što za agresiju na Republiku Hrvatsku, za ubijanje, pljačke i protjerivanje na stotine tisuća Hrvata, ne da se vode sudski sporovi, već za iznimno veliki broj srpskih i crnogorskih četnika i pripadnika zloglasne JNA, kako kaže, nisu ni započeli”.

Pita se tko je primjerice kao Hrastov osuđen na “samo” četiri godine za rušenje i ubijanje u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Osijeku, Vinkovcima, Dubrovniku, Zadru, Gospiću, Pakracu, Lipiku i u mnogim drugim mjestima i gradovima diljem Hrvatske te tko je ikada osuđen od srpskih terorista za mučenje Hrvata u brojnim četničkim logorima, ili pak za neku od 144 dosad otkrivenih masovnih grobnica?

“Tko je, naposljetku, od četnika osuđen za masakr nad čak 400 dječaka i djevojčica, od kojih je najviše ubijeno u Slavonskom Brodu? Nitko nije suđen ni osuđen ni za rušenje hrvatskih bolnica i ubijanje ranjenika! Kako onda da priznamo ovu presudu?”, pitaju se iz UBIUDR-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*