Vučurević: Ako me izruče Hrvatskoj, tamo me čeka sigurna smrt

Ratni načelnik općine Trebinje Božidar Vučurević (75), koji u Beogradu nakon puštanja iz pritvora čeka odluku suda o ekstradiciji po zahtjevima Hrvatske i BiH, izjavio je da bi njegovo izručenje Hrvatskoj značilo njegovu sigurnu smrt.

– Ako me Srbija odluči izručiti, neka to bude BiH. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje, rekao je Vučurević za beogradske “Večernje novosti”.

Vučurević je istakao kako bi “da je postojača bilo kakav osnova da ga terete za bombardiranje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima”.

– Za šestomjesečni rat u Dubrovniku, pred Haškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokić i general-pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje robije. Crna Gora se ispričala Hrvatskoj, čime je konačno i potvrđeno da nisam imao nikakvu zapovjednu odgovornost kao predsjednik pogranične općine, rekao je Vučurević.

On je naveo da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi “da je molio vojne vlasti da se poštede civili, kao i dokument u kome ga savezni Sekretar za narodnu odbranu iz Beograda obavještava da se ne miješa u njihovu stvar”.

Optužbe za protjerivanje pučanstva Vučurević takođe smatra ništavnim.

“Za vrijeme rata kod nas (u Trebinju) nije zapaljen nijedan hrvatski i muslimanski kokošinjac, a da ne govorimo o kući ili nasilnom protjerivanju nekoga”, rekao je Vučurević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*