Vučurević htio na sud u Trebinju, ali suci nisu imali vremena za njega

Ratni načelnik općine Trebinja Božidar Vučurević jutros nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji je htio kako bi se prijavi nakon što je samovoljno napustio Srbiju, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, temeljem zahtjevima za izručenje koje su uputile Hrvatska i BiH.

Vučurević je potvrdio da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen te da su mu zakazali termin u četvrtak, 15. septembra, uz obrazloženje da suci imaju obavze.

“Ne vjerujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku”, rekao je Vučurević nakon izlaska iz zgrade suda, te najavio za sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti više detalja o dolasku u Trebinje i postupanju sudova u Srbiji.

Naglasio je da se, premda nije zakonski obavezan, javio u Okružni sud u Trebinju kako bi pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH.

Podsjećajući da je Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu donio rješenje da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje i BiH i Hrvatskoj, Vučurević je rekao da je trebalo biti izručen Hrvatskoj.

“Iz Srbije nisam pobjegao, nego sam otišao kući. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo spašavati se”, rekao je Vučurević, ističući da je njegova država BiH, te da, ako je i bilo zločina, želi da mu se tu sudi.

“Strašno je da me neki sud u Šapcu saslušava, a onda ga Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu proglasi nenedležnim”, rekao je Vučurević, ističući da mu se za 44 dana boravka u “šabačkom kazamatu” niko nije ispričao.

U Haagu su, dodao je Vučurević, brojni dužnosnici odgovarali za progone i genocid u skoro svim općinama u Republici Srpskoj i BiH, osim Trebinja, jer tu nije bilo logora, ni silovanja. “Mnogo sam učinio da uradim dobro ljudima, a oni me sada uhićuju kao zločinca”, dodao je Vučurević.

Napomenuo je da je vlast u Srbiji promjenljiva i da se nada da će “majka Srbija” ponovo postati matica srpskom narodu u pravom smislu.

Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić ranije je izjavio da je bivši načelnik Trebinja napustio teritorij Srbije i vratio se u Trebinje, jer želi da mu se sudi u BiH.

Vučurević je 4. travnja uhićen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, zbog otužbe da je kriv za ratne zločine počinjene tijkom granatiranja Dubrovnika, a tjedan dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH, zbog optužbi da je kriz za zločine u Trebinju.

17. lipnja mu je ukinut pritvor u Beogradu te pušten je da se u nastavku ekstradicionog postupka brani sa slobode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*