Vučurević u BiH počinio teže ratne zločine nego u Hrvatskoj

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević pod istragom je pravosudnih tijela i u Bosni i Hercegovini, no protiv njega još nije podignuta nikakva optužnica i nije izvjesno hoće li stoga ta država tražiti od Srbije njegovo izručenje, prenose u srijedu mediji u BiH, javlja Hina.

Prema navodima “Dnevnog avaza”, istragu protiv Vučurevića otvorilo je 2003. godine Županijsko tužiteljstvo u Mostaru.

Vučurevića i njegove ratne suradnike sumnjiči se kako su zapovjedno i izravno odgovorni za progon više od pet i pol tisuća Bošnjaka s područja trebinjske općine kao i za ubojstvo najmanje sedamnaest osoba te zlostavljanje njih 86 od kojih su četiri kasnije umrle.

Vučurević i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se i za prisilnu mobilizaciju Hrvata i Bošnjaka u JNA kako bi ih se slalo na dubrovačko ratište.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako neke činjenice ukazuju na to da je Vučurević u BiH počinio zlodjela teža od onih za koje ga se tereti u Hrvatskoj

Trebinjski imam Husein Hodžić podsjetio je kako su na području Trebinja, Bileće i Gacka u istočnoj Hercegovini porušena 23 vjerska objekta islamske zajednice od kojih je četrnaest džamija. Imam Hodžić tvrdi kako postoje svjedoci koji su vidjeli Vučurevića kada časti rušitelje Osman-pašine džamije u Trebinju. Samo u tom gradu tijekom rata srušeno je šest džamija. “To su ljudi vidjeli i njegova odgovornost za ta i druga zlodjela ne može se izbjeći”, kazao je Hodžić.

Predmet protiv Vučurevića je 2005. godine iz Mostara upućen na provjeru u Tužiteljstvo BiH.

Glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić potvrdio je kako neke činjenice ukazuju na to da je Vučurević u BiH počinio zlodjela teža od onih za koje ga se tereti u Hrvatskoj.

“Pričekat ćemo da se sve činjenice kristaliziraju i onda reagirati. Ovaj slučaj je drugačiji od ostalih jer se Vučurević tereti za djela počinjena na teritoriju druge države”, kazao je Grubešić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*