Vuk Bačanović: Konstitutivnost naroda u BiH nije uvjetovana njihovom brojnošću

Bošnjačka nacija jeste identitetski definirana, ali taj identitet još nije ušao u cjelokupnu populaciju, koju ideolozi bošnjaštva smatraju Bošnjacima.

Ovo je za Fenu izjavio aktivist i novinar Vuk Bačanović, koji će biti jedan od sudionika javne rasprave o temi “Popis stanovništva – kontroverze i posljedice”, koja će biti održana u četvrtak u Sarajevu, u organizaciji Javne ustanove “Federalna novinska agencija – FENA”, a uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva.

U tom kontektsu, Bačanović ne vidi nikakav razlog zbog čega ateisti ne bi mogli biti Bošnjaci ako se tako osjećaju.

Odgovarajući na pitanje je li identitet koji proizilazi iz državljanstva u koliziji s etnonacionalnim identitetom, Bačanović kaže da ovisi koji identitet državljanstva ide s kojim (etno)nacionalnim identitetom, što opet ovisi o interesu elita koje različite identitete modificiraju.

On ne vidi kakve bi značajne posljedice moglo imati ako popis pokaže da je Bošnjaka u BiH više od 50 posto, jer uzevši u obzir postojeće državno uređenje BiH, konstitutivnost triju naroda u BiH nije uvjetovana njihovom brojnošću.

Na kraju, situaciju u kojoj bi oni koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci bilo više od pripadnika jednog konstitutivnog naroda Bačanović označava kao “interesantnu”, dodajući kako bi mu bilo “zadovoljstvo sudjelovati u procesima koji bi iz nje proizašli”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*