“Vukovarski golubići” pobjednici Lino Festa u Sarajevu

«Stoljeća pričaju glazbom» tema je 9. festivala dječje pjesme «Lino-Fest 2011», koji je 21. svibnja 2011. godine održan u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u organizaciji Udruge «Libertas» iz Sarajeva.

Glavni junaci festivala, dirigent Piano (Mladen Jeličić-Troka) i djevojka Allegra (Nevena Rosuljaš), uz neizostavnog Medvjedića Lina, djecu su, na njima prihvatljiv način, educirali o povijesti glazbe, životima i djelima velikih skladatelja, priopćeno je iz Direkcije Festivala.

U natjecateljskom dijelu Festivala “Lino-Fest 2011” nastupili su mališani iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, izvodeći autorske dječje skladbe eminentnih autora iz regiona, kao što su Rajko Dujmić, Jovan Adamov, Šima Jovanovac, Minja Subota, Ivica Vinković, Jakša Jurjević, Ernest Pelaić, Mario Meršnik, Boško Beuk, Toni Eterović, Namik Tarabić, Svetlana Milić, Jasna Babić, Dubravka Nemec, Ile Spasev, Saša Božović, Milutin Đuričković itd. I ove godine dodijeljene su mnogobrojne nagrade najboljim izvođačima i autorima.

Prva nagrada pripala je “Vukovarskim golubićima” (Hrvatska) za skladbu “Radoznala pjesma”, autora Dubravke Nemec i Jasne Babić. Drugu nagradu osvojila je iz Natalija Đurica iz Kikinde (Srbija) za pjesmu “Ljubav to se zove”, koju su napisali Svetlana Milić i Saša Božović, a treću nagradu stručnog žirija osvojio je Aldin Dino Drpljanjin iz Skopja ( Makedonija) za pjesmu “Volsebna”, autora Ile Spaseva i Alide Drpljanin. Nagrada publike pripala je Marini Petković iz Teslića (BiH), koja je izvela pjesmu “Mali Ćiro”, autora Rajka Dujmića.

U revijalnom dijelu nastupila je Jaci, baletna skupina “Libertas” i dječji zbor “Vesela djeca” iz Sarajeva, pod vodstvom Esada Arnautalića.

– Osnovni cilj ovogodišnjeg Festivala bio je utjecati na glazbene preferencije djece predškolske i školske dobi, odnosno njihov doživljaj i odnos prema umjetničkoj glazbi različitih stilskih razdoblja», istaknuo je autor i scenarist festivala «Lino-Fest» prof. Marijo Pejić.

Redatelj i scenograf Festivala bio je Adnan Đindo, a BHT1 će u svom programu emitirati snimku. Generalni pokrovitelj Festivala je Lino, prirodno i fino!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*