Wikileaks: Cerić igra opasnu igru, mali broj muslimana u BiH radikalan

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić predmet je još dvije tajne američke depeše koje su u posjedu internetskog servisa Wikileaks, a čije je dijelove objavio francuski Le Monde.

List navodi da je u jednom od dokumenata, koji još nije u cijelosti objavljen na internet-stranici Wikileaks, ali je dostupan Le Mondeu, Američko veleposlanstvo u Sarajevu 21. travnja 2009. godine izvještavalo Washington o reisu Ceriću, piše Dnevni avaz.

– Cerić, čini se, igra veoma opasnu igru, koju bi Srbi i Hrvati i ostali lako mogli shvatiti kao podršku muslimanskoj vladavini na jednom području BiH. On nastavlja, na nekonstruktivan način, utjecati na najzatucaniji dio bošnjačke populacije – navodi se u depeši, kako prenosi francuski list.

Iz Veleposlanstva su u tajnoj depeši koja je odaslana 29. veljače prošle godine također govorili o poglavaru Islamske zajednice u BiH, saznaje Avaz.

– Muftija (u nekim depešama, umjesto reisu-l-ulema, Veleposlanstvo pogrešno navodi titulu muftija, op. prir.) konačno uništava svoj kredibilitet kod umjerenih muslimana, koji su, kako vjerujemo, velika većina među Bošnjacima, i kod međunarodne zajednice – kaže se u tajnom dokumentu Veleposlanstva u Sarajevu.

Veleposlanstvo u Sarajevu također se, prenosi “Le Monde”, u tajnoj depeši od 17. prosinca prošle godine bavi i pitanjem “radikalizacije muslimana u BiH”.

– Među bosanskim muslimanima je veoma mali broj radikalan – navode američki diplomati.

Le Monde kaže da su iz Veleposlanstva bili posebno zainteresirani za organizaciju Aktivna islamska omladina, koja je, kako se ističe u depeši, “podijeljena i oficijelno ukinuta”.

– No, neki njezini bivši članovi nastavili su širiti ekstremnu doktrinu – navodi se u depeši i dodaje da su oni u vezi s “ekstremistima iz Europe i SAD”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*