Wikileaks: Objavit ćemo dokaz da je Carl Bildt američki špijun!

Wikileaks planira objaviti dokumente koje će, kako tvrdi, dokazati da je švedski ministar vansjkih poslova Carl Bildt američki špijun, računajući da će tako spriječio Švedsku da osnivača Wikileaks Juliana Asangea izruči Americi, piše švedski dnevni list Ekspresen.

Wikileaks prijeti da će pokrenuti kampanju kojom će narušiti ugled Švedske, jer će, između ostalog, objelodaniti depešu koja, kako kaže, dokazuje da je Bildt agent SAD-a od 1970-ih godina, piše švedski list, ističući da je do tih informacija došao pošto je imao uvid u jedan interni izvještaj Wikileaksa.

Kontroverzna web stranica tvrdi da će Bildt, koji je u našim krajevima poznat kao mirovni posrednik i prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, zbog toga biti primoran da podnese ostavku i da će to biti kraj njegove političke karijere. Ministar vanjskih poslova Švedske već je na svom blogu reagirao na ove prijetnje, poručujući Wikileaksu da slobodno objavi izvještaj kojim mu prijeti.

“Kada se to dogodi, ovaj dio njihove planirane kampanje brzo će potpuno izgubiti smisao”, napisao je Bildt. Asange, koji je rođen u Australiji, sada se nalazi u Velikoj Britaniji gdje se bori protiv izručenja Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Wikileaks je više puta izrazio zabrinutost da će Asange, ako bude izručen Švedskoj, odmah biti izručen Washingtonu, koji ga traži zbog toga što je njegova web stranica objavila stotine tisuća povjerljivih depeša američkih diplomata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*