Wolfgang Petritsch: BiH će uvijek ostati slaba država

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch izjavio je da će BiH uvijek ostati slaba država, ali da je neophodno da se ona decentralizira i da ta decentralizacija bude efikasna.

“Očigledno je da Federacija BiH ima previše razina vlasti i zbog toga kaska. Političko uređenje je preskupo, spiralno i mora biti racionalizirano”, rekao je Petritsch za hrvatski ”T-portal”.

Petritsch je izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u BiH.

“Postoji mnogo razloga za to, a jedan od njih je i taj što je međunarodna zajednica vrlo dugo i duboko tamo anganžirana”, kazao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim riječima, kada je OHR, na čijem je čelu bio tri godine, predavao svom nasljedniku Paddyu Ashdownu rekao mu je da on treba biti posljednji visoki predstavnik.

“Duboko sam uvjeren da, sve dok sve tri etničke pripadnosti ne pronađu svoj put za suradnju, bez prevelikog miješanja sa strane, neće biti postignut nikakav napredak u toj zemlji”, naglasio je Petritsch.

On smatra da napore u BiH treba europeizirati, tako što će EU biti glavni igrač, dok SAD i drugi trebaju konstruktivno u tome pomagati.

“EU bi definitivno trebala preuzeti mjesto vozača koji će OHR odvesti, da se tako izrazim, iz bosanskog sustava tako da tamošnji političari na taj način budu primorani preuzeti punu odgovornost za svoje postupke. Odgovornost je najvažnija u ovom trenutku. Lokalna odgovornost”, poručio je Petritsch.

On je uvjeren da je rješenje u BiH moguće.

“Jedan faktor mora biti snažan, a to je Europa. Trebamo više Europe u BiH u smislu pomaganja, ali više Europe i u smislu da lokalni političari preuzimaju više odgovornosti za svoje postupke u europskom smislu”, rekao je Petritsch.

Njegov je prijedlog Bruxellesu da jasnijim kalendarom prikaže korake približavanja EU kako bi i ljudi imali osjećaj da se kreću na tom dugom putu, a ne samo političari.

Wolfgang Petritsch austrijski je diplomata s dvadesetogodišnjim iskustvom u rješavanju sporova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je od 1999. do 2002. godine obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*