Yasushi Akashi: Najveća odgovornost za masakr u Srebrenici leži na UN-u

“Najveći dio odgovornosti za masakr u Srebrenici 1995. godine leži na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”, izjavio je Yasushi Akashi, japanski diplomat koji je u vrijeme srebreničke tragedije bio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za područje bivše Jugoslavije

Akashi je u intervjuu Večernjem listu rekao da se UN-ov koncept “sigurnih područja” pokazao promašajem jer ta područja nikada nisu bila sigurna. Za to je bilo potrebno znatno više trupa UN-a nego što ih je ondje bilo angažirano.

“U Srebrenici smo imali 4 ili 5 stotina slabo naoružanih nizozemskih vojnika. Osim toga, UN na terenu nije imao nikakve informacije o napadu Srba na čelu s Karadžićem i Mladićem. Možemo reći da je to bila izgubljena igra”, rekao je Akashi.

Akashi je rekao kako je UN bio dio tragedije, iako smatra da nitko tada nije mogao ni zamisliti što bi se ondje moglo dogoditi.

“Ne želim kritizirati poteze UN-ovih lidera, no mi smo slali tri izvješća Vijeću u kojem smo naveli propuste koncepta sigurnih područja te tražili da se to izmijeni. No Vijeće nikada nije odgovorilo na to. Pogreška je kolektivna, isto tako i odgovornost. Vijeće je moralo biti poštenije jer se nije ponašalo u skladu sa stanjem na terenu. Time je došlo do velikog propusta u komunikacijskoj liniji između Vijeća i nas na terenu. Mi smo sjedištu UN-a javili da ne možemo obaviti zadaću uz ograničenja koja su nam bila dana. Bili smo bespomoćni”, rekao je Yasushi Akashi.

1 Comment

  1. Ma nemoj?A ti?A Sadako Ogata?Zašto niste podnijeli ostavke?Licemjeri lažljivi.Vidite da se bliži dan suđenja krivcima iz međunarodne zajednice pa se na vrijeme perete.Treba će vam mnogo sapuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*