Za čuvanje ruševina OS BiH godišnje troše pet milijuna KM

Ministarstvo odrane BiH godišnje potroši oko pet milijuna KM na čuvanje neperspektivnih objekata Oružanih snaga BiH, a dobar dio ove vojne imovine su prazne i devastirane zgrade.

Ovu su informaciju Nezavisnim novinama potvrdili u Ministarstvu odbrane BiH, gdje tvrde da se mnogostruko više gubi, jer bi ovi objekti, umjesto da propadaju, mogli biti iskorišteni za poslovne investicije i zapošljavanje.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini i strukturi OS BiH iz 2006. godine, 43 lokacije koje pripadaju OS BiH proglašene su neperspektivnim. Većinom su to vojarne i skladišta. Neki od ovih objekata smješteni su na elitnim lokacijama u središtima gradova, poput Travnika, Sarajeva i Trebinja.

Miladin Milojčić, zapovjednik Združenog stožera OS BiH, kazao je da je od 43 neperspektivna objekta njih 18 potpuno prazno.

“Mi bismo jedva dočekali da se riješimo ovih lokacija. Te objekte, iako su često i u potpunosti prazni, svakodnevno čuvaju vojnici OS BiH. Prema nekim našim procjenama, godišnje se samo na plaćanje komunalnih režija i stražu potroši do pet milijuna KM”, izjavio Selmo Cikotić, ministar obrane BiH.

Predstavnici općina zainteresiranih za preuzimanje objekata koji nisu potrebni Oružanim snagama ističu da je šteta za BiH mnogo veća od pet milijuna KM, koliko se godišnje troši na njihovo čuvanje.

“Ti objekti, umjesto da budu razvojna šansa i da budu dati investitorima da ulože veliki novac, samo propadaju. Da su ove vojarne odmah poslije rata bile predate lokalnim vlastima, do sada bi bile zarađene desetine, ako ne i stotine milijuna KM”, kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske općine Stari grad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*