Za izbjeglice 508 milijuna eura – BiH i Hrvatskoj po sto, Srbiji 308

U Sarajevu će se danas održati velika donatorska konferencija namijenjenu trajnom rješavanju pitanja velikog broja izbjeglica i prognanika i očekuju kako će dobiti jamstva za prikupljanje 508 milijuna eura.

Na konferenciji, koju zajednički organiziraju Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, sukladno postavljenim kriterijima, BiH i Hrvatska bi trebale dobiti po stotinu milijuna eura, Srbiji bi pripalo 308 milijuna a Crnoj Gori 25 milijuna.

Stroge kriterije po kojima će biti distribuirana prikupljena sredstva, kako je pojašnjeno, postavio je UNHCR i program zbrinjavanja odnosi se isključivo na osobe izbjegle ili prognane u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Kao najveći pojedinačni donator već se javila Europska komisija, koja je spremna osigurati 65 milijuna eura.

Najavljeno je sudjelovanje ministara vanjskih poslova četiriju zemalja kao i povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fülea, visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonia Guterresa te vršitelja dužnosti pomoćnika američke državne tajnice Davida Robinsona.

Ovo će biti novi zamah u rješavanju pitanja prognanika i izbjeglica, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić predstavljajući u Sarajevu plan rada konferencije. Pojasnio je kako će prikupljena sredstva omogućiti da brojni prognani i izbjegli razmisle o trajnom rješavanju svog statusa, bilo povratkom u prijeratna prebivališta ili integracijom u sredinama u kojima trenutačno borave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*