Za "Kapetanom Draganom" raspisana crvena tjeralica

vasiljkovictjeralica1 Interpol je raspisao tjeralicu za Draganom Vasiljkovićem, poznatom kao Kapetan Dragan, zbog ratnih zločina. Vasiljković, koji živi u Australiji pod imenom Daniel Snedden, u bijegu je desetak dana, a nije viđen otkad je australski vrhovni sud donio odluku da ga Australija može izručiti Hrvatskoj. Optužen je za ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i policije u Kninu 1991. te u selu Bruški kod Benkovca 1993.
Australijski mediji ovih su dana objavili da je australsko pravosuđe posramljeno bijegom »Kapetana Dragana«, australskog državljana i bivšeg pripadnika australske vojne pričuve, koji je nestao nakon odluke nacionalnog Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj.
Hrvatska je prije četiri godine zatražila izručenje Vasiljkovića, kako bi mu se sudilo za ratne zločine, no on je taj zahtjev osporavao do zadnje instance na kojoj je pobjegao, objavio je dnevni list “The Australian”. Ironija je da ga australska savezna policija nije uspjela pronaći, ista policija koja ga nije istražila 19 godina, otkada su optužbe protiv njega iznijele australske novine i londonski “Times”, piše “The Australian”.
“Zašto savezno tužiteljstvo nije provjerilo vjerodostojnost medijskih napisa o Vasiljkoviću? Zašto mi kao narod, u razvijenom svijetu, ne uspijevamo pozvati vlastite građane na odgovornost za ratne zločine?”, pita ” The Australian”.
List ističe kako je australsko savezno tužiteljstvo, i bez putovanja u Hrvatsku, moglo doznati o predmetu da je sjedilo u Vrhovnom sudu u Sydneyu, kada je Vasiljković neuspješno tužio novine za klevetu. Tada je moglo čuti vojnika koji je svjedočio da je izložen elektro-šokovima na genitalijama, koje su primjenjivali podređeni zapovjedništvu Vasiljkovića.
Brojni drugi svjedoci pod prisegom su svjedočili o tome kako su ih Vasiljkovićevi podređeni tukli i mučili, a katkad se to odvijalo i u njegovu prisustvu.
Vasiljkovićev nestanak povećao je zabrinutost u iskrenu predanost Australije da procesuira osumnjičene za ratne zločine, upozorio je “Sydney Morning Herald”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*