Za popis stanovništva u BiH treba 20.000 popisivača i četiri do pet milijuna KM

Za popis stanovništva Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti obavljen 2013. godine potrebno je oko 20.000 popisivača, kazao je danas novinarima u Sarajevu direktor EUROSTAT – Ureda za statistiku Europske komisije Pieter Everaers koji boravi u posjeti BiH.

Tijekom posjete BiH Everaers razgovarao je s ministrom financija i trezora BiH Nikolom Špirićem, a planirano je i da se susretne s direktorima bh. agencije za statistiku i entitetskih zavoda za statistiku da bi razgovarali o pripremama za popis stanovništva i domaćinstava u BiH u 2013. godini, te o rezultatima prve misije o procjeni popisa koju je uradio Upravni odbor Međunarodne posmatračke operacije (MPO).

Osnovni zadatak Upravnog odbora MPO-a u BiH je da nadgleda cjelokupno provođenje popisa s tehničke strane kao i da prati sve faze popisa. Prva misija Upravnog odbora je održana od 23. do 26. travnja 2012. a druga prošlog tjedna, od 26. do 29. lipnja.

Everaers je potvrdio da bi popis mogao koštati od četiri do pet milijuna KM. Potrebno je dva do tri eura po stanovniku za popis, ali je naglasio da je popis stanovništva u svakoj zemlji zapravo svojevrsna investicija budući da prikupljene informacije imaju veliku vrijednost jer se uz pomoć njih mogu uraditi brojna planiranja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formulacijom pitanja etničke pripadnosti o kojem su bh. političari sporili, Everaers je odgovorio da je taj segment o etničkoj pripadnosti, izjašnjavanju vezano za nacionalnost, uporabu jezika, vjersku pripadnost i slično, bio veoma važan i osjetljiv i u drugim zemljama regije.

“Postoji mnogo sudionika u procesu koju su zainteresirani za to na koji način će biti formulirana ova pitanja, kao i za to na koji način će ona biti analizirana, zbog čega je potrebno posvetiti mnogo pažnje tim pitanjima, a proces formulacije je i dalje u tijeku i nemamo još finalnu verziju”, kazao je novinarima Everaers.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*