Za prosječnu obitelj u BiH život u rujnu skuplji i do 500 KM!

Život prosječne obitelji u Bosni i Hercegovini u rujnu, ali i u mjesecima koji će uslijediti, bit će skuplji za 200 do 500 KM nego do sada, pokazuje istraživanje Dnevnog avaza, pa se postavlja pitanje kako će veliki broj građana uopće preživjeti.

Povećana izdavanja odnose se na najavljeni rast cijena hrane i energenata, na početak nove školske i akademske godine te na pripremu zimnice i ogrjeva za predstojeću zimu.

Uz sve to, većina obitelji dočekuje ovo razdoblje nespremna, jer su ionako skromni kućni proračuni dodatno istrošeni nakon godišnjih odmora i posljednjih poskupljenja od goriva do hrane.

Prema podacima Svjetske banke, 48 posto stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva. Nakon novog vala poskupljenja, veliki broj njih pridružit će se grupi od 18 posto građana koji su već u kategoriji ekstremno siromašnih.

Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda konstantno rastu u posljednje vrijeme, tako da su za posljednje dvije godine, prema različitim analizama, porasle za 35 do 100 posto. Najveći šok tek se očekuje, jer je najavljeno da će cijene hrane, zbog velikih suša koje su prepolovile urode, možda već narednog mjeseca skočiti do 20 posto.

Prema procjenama udruženja za zaštitu potrošača, prosječna četveročlana obitelj u BiH na hranu troši od 700 do 800 maraka mjesečno. Ako ona poskupiti za 20 posto, to će značiti povećavanje izdvajanja za skoro 150 maraka mjesečno.

Prosječna obitelj, primjer radi, izdvaja skoro 100 maraka mjesečno za centralno grijanje za stanove od sedamdesetak kvadratnih metara. S najavljenim poskupljenjem plina od 20 posto, ti bi računi iznosili skoro 120 KM. Za nabavku drva ili uglja za jednu zimu potrebno je najmanje 600 KM, što je novac koji se mora osigurati prije minusa koji stižu već u studenom.

S obzirom na to da su se i cijene na benzinskim crpkama u više navrata mijenjale i da su više za deset do 15 feninga nego prije mjesec, za korištenje automobila u studeno će trebati minimalno dvadesetak maraka više nego ranije ove godine.

Sve u svemu, nemoguće je procijeniti koliko će porasti izdaci domaćinstava u narednim mjesecima, jer to zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. No, može se zaključiti da će to biti između 200 i 500 KM!
S druge strane, građani zarađuju isto ili manje nego ranije, a broj nezaposlenih stalno raste. Prosječna plaća u lipnju je iznosila 822 KM i niža je za dva posto nego mjesec ranije. U velikom broju sektora primanja su odavno nedovoljna za golo preživljavanje.

Naprimjer, prosječna plaća u građevinarstvu u Federaciji BiH iznosi 526 KM, a u drugim granama industrije, poput tekstilne, od 300 do 400 KM. Ovi iznosi nisu dovoljni ni za kupovinu osnovnih životnih namirnica. Osim toga, u ovim industrijskim granama veliki broj radnika nije osiguran tako da mora samostalno snositi troškove liječenja.

Tu je i skoro 540.000 nezaposlenih, radno sposobnih osoba u BiH, a prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od početka ove godine otkaz je dobilo 46.227 ljudi!
Kada je riječ o umirovljenicima, većina ih je odavno na rubu egzistencije. U FBiH je 378.788 umirovljenika, prosječna mirovina je 350,95 KM, a najniža tek 310 KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*