Za ratni zločin u Lovasu trinaestorici 128 godina, prvooptuženom 20 godina

Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine, kada je ubijeno 70 osoba. Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu preostalih trinaestoro optuženih osudilo je na kazne u trajanju od 4 do 14 godina zatvora. Sveukupno za zločin u Lovasu optuženi su dobili 128 godina zatvora.

U obrazloženju presude navedeno je da su svi oni proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

U listopadu ’91. godine 14 okrivljenih, redom pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni”, u smrt su poslali 70 stanovnika Lovasa. Najstrašniji zločin, “čišćenje”minskog polja, preživjela su trinaestorica Lovašana. Još su bila dva kobna mjesta u selu – zgrada zadružne radionice i podrum u općini.

Za prvookrivljenog Devetka Tužiteljstvo je tražilo (i dobilo) 20, za ostale okrivljenike od 5 do 15 godina zatvora. Premalo, kažu preživjeli.

Nešto više od četiri godine traje sudski proces za zločin u Lovasu. Lovašani su presudu slušali iz prve ruke – sjedeći u sudnici u Beogradu.

Mještani Lovasa nezadovoljni

Komentirajući presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugovojske počinili u Lovasu 1991. – načelnik te vukovarsko-srijemske općine Stjepan Milas izjavio je Hini kako nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće.

Prema riječima Ivana Mujića, koji je u Lovasu preživio čišćenje minskog polja, obitelji žrtava nisu, niti mogu biti zadovoljne današnjom presudom beogradskog suda za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991. “Optuženima je suđeno za 40 osoba što znači da jedan život vrijedi koliko tri godine zatvora”, ističe.

“Presudama ne možemo biti nikako zadovoljni. Jedino smo zadovoljni činjenicom da je optuženima presuđeno, međutim, nema te presude koja može zadovoljti obitelji žrtava”, izjavio je za Adam Rendulić, čiji je otac ubijen u Lovasu 1991.

Srbijanska humanitarna djelatnica Nataša Kandić, koja je neko vrijeme bila zastupnica žrtava, rekla je kako je neprirodno da se za ratni zločin dobije kazna od samo nekoliko godina zatvora. “Neprirodno je da za ratne zločine netko bude osuđen na šest, sedam, osam ili devet godina, kada znamo da se u postupcima za druga kaznena djela, za teška ubojstva katkad dobivaju kazne u visini od 40 godina zatvora”, kazala je Kandić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*