Za ubojstvo 24 iračka civila, američki marinac kažnjen oduzimanjem čina

Američki marinac Frank Wuterich, optužen za ubojstvo 24 nenaoružana iračka civila u gradu Haditha 2005. godine, na sudu je priznao da je svojim vojnicima izdao naredbu da “prvo pucaju, a onda postavljaju pitanja”, ali u zatvoru ipak neće provesti ni dana.

Wuterich je osuđen na 90 dana zatvora, ali kaznu neće odslužiti jer je postignuta nagodba s tužiteljstvom na vojnome sudu u Camp Pendletonu. To je epilog šest godina duge istrage jednog od najkrvavijih napada američkih vojnika na civile u Iraku.

Iračke su vlasti osudile su blagost vojnog suda, a mještani Hadithe su ogorčeni i deprimirani presudom koju je branitelj žrtava Halid Salman nazvao napadom na čovječnost.

Razvedenom naredniku i samohranom ocu tri djevojčice iz Connecticuta, koji je bio optužen po devet točaka optužnice – uključujući one za ubojstvo, napad oružjem i zanemarivanje dužnosti – u početku je prijetila kazna od 152 godine zatvora. Wuterich je optužbe negirao, no na kraju je, u sklopu nagodbe, odlučio priznati krivnju za jednu od točaka optužbe – zanemarivanje dužnosti.

Za to djelo predviđa se maksimalna kazna zatvora od 90 dana, snižavanje ranga i plaće, ali Wuterich iza rešetaka neće provesti ni dan. Sudac je, objašnjavajući da su mu ruke vezane nagodbom, preporučio da se Wutericha kazni samo snižavanjem vojnog čina na običnog vojnika.

Preporuku suca još treba potvrditi šef središnjeg zapovjedništva marinaca, no on kaznu može samo dodatno ublažiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*