Za zločine u logoru Morinj šestorici 16 i pol godina zatvora

Logoraši oslobođeni iz Morinja 1992.
Viši sud u Podgorici proglasio je danas šestoricu pripadnika bivše JNA krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 90-ih godina te ih osudio na ukupno 16 i pol godina zatvora.
Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su, kako je navedeno u presudi, od listopada 1991. godine do kolovoza 1992. godine u logoru Morinj “naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima sa dubrovačkog područja”.
Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor. Najviša kazna izrečena je Ivi Menzalinu, koji je bio kuvar u logoru i koji je osuđen na zatvorsku kaznu zatvora od četiri godine. Menzalin je u bjekstvu, pa je sud naložio njegovo hapšenje.
Optuženi su na suđenju negirali krivicu, ali je sud na osnovu izjava bivših logoraša ocijenio da su navodi optuženih “neosnovani”.
Bivši logoraši ovakvu presudu smatraju sramotnom, a cijelo suđenje sudskom farsom. Presuda je izrugivanje ratnim zarobljenicima i civilima, koje su šestorica bivših pripadnika JNA svakodnevno batinala, maltretirala i podcjenjivala, neke i 9 mjeseci, poručili su logoraši. Oni traže raspisivanje tjeralice za odbjeglim Ivom Menzalinom, najavljuju da će njihovi odvjetnici uložiti žalbe na presude, računaju i na reakciju Državnog odvjetništva republike Hrvatske, a sve bivše logoraše, kojih je više od 300, pozivaju da podnesu tužbe za odštetu.
U logoru Morinj pokraj Kotora od listopada 1991. do kolovoza 1992. mučeno je više od 300 zatvorenika. Troje ih je umrlo u logoru, a 56 preminulo od posljedica batinanja i psihičkog terora. Suskom presudom, iako su njome po općoj ocjeni odmjerene preblage kazne, definitivno je utvrđeno da je logor postojao, da su u njemu izvršeni zločini nad zarobljenicima, pa se očekuje proširivanje odgovornosti na one koji su naredili osnivanje logora te tolerirali sve ono šro se u njemu događalo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*