Zaboravili na Prevlaku, privremeni sporazum istekao u prosincu, o novom se i ne razgovara

prevlaka-karta
Protokol o privremenom režimu razgraničenja Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci, koji je još krajem 2002. godine potpisan na desetogodišnje razdoblje, istekao je lani u prosincu, a dvije su zemlje zaboravile na to da je potrebno donijeti konačnu odluku o razgraničenju na Prevlaci.

Na tu je činjenicu, kako piše Slobodna Dalmacija, podsjetio član crnogorskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Koča Pavlović, koji je Skupštini Crne Gore poslao dopis u kojem od njih traži da počnu s pregovorima o konačnom razgraničenju na Prevlaci.

Podsjeća na to da je u ožujku 2008. godine na diplomatskom sastanku dviju država dogovoren trogodišnji rok u sklopu kojega će mješovita komisija pripremiti materijale koji su potrebni za dijalog i dogovor o konačnoj odluci. Pavlović se žali da o rezultatima rada crnogorskog dijela komisije nema nikakvih informacija, a da je dužnost crnogorske javnosti da bude upoznata s tim što se na tom polju radi.

Pavlović je komentirao i tvrdnje dobrih poznavatelja međunarodnog pomorskog zakona, prema kojima bi Hrvatska mogla zatvoriti Bokokotorski zaljev, ističući kako takav stav ne vidi ni kao mogućnost, budući da su sve izjave koje su stizale iz Hrvatske u povodu ove teme bile dobronamjerne i najavljuju dogovor i sporazum koji neće oštetiti ni Hrvatsku ni Crnu Goru.

Smatra da bi bilo dobro da dijalog započne prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kako se ne bi išlo na arbitražu Međunarodnog suda u Haagu.

“Iako postoji mogućnost, ne vjerujem da bi Hrvatska blokirala crnogorske pregovore za ulazak u Europsku uniju ako se ovo pitanje ne riješi”, istaknuo je Pavlović.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula kaže da ne može komentirati sadašnje stanje jer nema nikakvih informacija o tome što se radi na tom sporazumu, koji je odličan i u sklopu kojega treba tražiti i neko trajno rješenje.

“Sporazum je potpisan u vojničkom šatoru iznad Prevlake. Obje su strane htjele da se taj problem zaključi, a to je učinjeno na način da se Prevlaka vratila u ustavnopravni poredak RH, cijelo kopno, i to odmah. Na moru je ustanovljen privremeni režim”, istaknuo je Picula prisjećajući se potpisivanja sporazuma.

Načelnik općine Konavle Luka Korda kaže da je potrebno što prije konačno riješiti. “Privremeni Protokol o razgraničenju istekao je i nećemo ga valjda opet produljivati jer bi to bila katastrofa za razvoj Prevlake. Treba sjesti za zajednički stol i ne dizati se dok se ne postigne dogovor”, rekao je Korda, dodajući kako, prema njegovim neslužbenim informacijama, zajednička ophodnja Crnogoraca i naše policije na Prevlaci više ne funkcionira.

Čak ni predsjednik Ivo Josipović prigodom posjeta Podgorici u lipnju 2010. godine nije znao odgovoriti na pitanje o konačnom rješenju.

Hrvatsko Ministarstvo Vesne Pusić ne vidi problem utvrđivanja granica na Prevlaci. U njihovu priopćenju, suprotno tvrdnjama sugovornika Slobodne Dalmacije, rok ne postoji.

“Protokol između Vlade RH i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država potpisan je 10. prosinca 2002., a od tog datuma taj se ugovor, sukladno njegovim odredbama, nastavio privremeno primjenjivati u odnosima između Republike Hrvatske i Crne Gore. Republika Hrvatska i Crna Gora kroz dvostrane pregovore razmatraju mogućnosti da granica na moru bude utvrđena određenim trajnim rješenjem koje bi uvažilo i zaštitilo interese obiju država. Dakle, spomenuti Protokol na snazi je sve dok ga ne otkaže jedna od ugovornih strana, u ovom slučaju Hrvatska ili Crna Gora”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova, piše Slobodna Dalmacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*