Zaboravljeni junak Domovinskog rata: Mile Dedaković Jastreb teško je bolestan i “sramotno napušten od svih”

Mile Dedaković Jastreb, legendarni zapovjednik obrane Vukovara, teško bolesna te je “sramotno napušten od svih”, poručio je hrvatskoj javnosti Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Podravke. Ističe također da, kao i Branko Borković, Dedaković nije dobio čin generala koji imaju, čak i neki saborski zastupnici koji su rat gledali samo na malim ekranima.

“Jeste li se zapitali gdje je i kako danas živi zapovjednik obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb, inače jedan od junaka hrvatskog Domovinskoga rata? Nije ga bilo ni 18. studenoga u Vukovaru, kad se obilježavala još jedna obljetnica okupacije ovoga grada, a trebao je biti u prvim redovima, kao što je to bio i 1991, zajedno sa svojim suborcima. Tko je pitao što se dogodilo s tom legendom, zašto ga nema?”, poručio je javnosti Mladen Pavković, prenosi Tportal.

Podsjeća na Dedakovićevu kalvariju poslije povratka iz Vukovara. Tada je uhićen pod sumnjom da je rušio ustavni poredak RH te je premlaćen. Tada je zadobio i teške ozljede kralježnice. Nitko mu do danas nije uputio ispriku za to zlostavljanje, upozorava Pavković.

“A kako danas živi vukovarska legenda? Teško je bolestan, gotovo nepokretan. U supruzi i djeci ima najveći oslonac. Kad je jednom prigodom pitao Vladimira Šeksa, inače generala Hrvatske vojske, kad će i njemu dodijeliti taj visoki čin, on je odgovorio da za to još nije vrijeme”, kaže Pavković.

Dedaković, koji s obitelji živi u Ferdinadovcu kod Đurđevca, većinu lijekova mora sam plaćati. Ne može hodati te je tražio električna invalidska kolica jer ga supruga ne može gurati, ali dobio je – odbijenicu. Spava u fotelji jer nije u mogućnosti nabaviti ležaj kakav mu je prijeko potreban.

“Zdravstveni sustav je takav da mu se broji svaka tableta, a ne može dobiti ni dovoljno gaza za previjanje rana pa ih iskuhavam i peglam. Ne može dobiti ni dovoljan broj trakica za mjerenje šećera, bez obzira što je dr. Nikola Car s Klinike Vuk Vrhovac dao preporuku da mu se šećer mjeri šest puta dnevno… Kad je prije tri godine izrazio želju da ode u Vukovar, na obljetnicu okupacije grada, imala sam tešku upalu pluća pa sam tražila za supruga, koji nije zdrav, medicinsku pratnju. Dobila sam negativan odgovor – sestre i liječnici su zauzeti! Ove godine, 18. studenoga, nisu ga ni zvali da dođe, a ne bi ni išao, jer se naprosto raspada”, kaže njegova supruga Tereza.

Dedakovićima, koji su imali veliku plantažu jabuka, i u poslovnom životu ne ide najbolje. U posljednje tri godine biznis je propao, a banke traže naplatu dugova. “Ako nam netko iskreno želi pomoći, onda neka nađe, što prije, neku tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina. Sve što imamo, sve prodajemo! Više ne možemo ni vraćati kredite, ali ni raditi. Ono što je ostalo kao sjećanje na krvave ratne dane nalazi se daleko od očiju. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je Vukovar bio tek jedan običan san. Toliko sam razočaran u sve da mi više nije ni do života”, zaključio je Mile Dedaković Jastreb.

Nakon što je javnost doznala za teško stanje Mile Dedakovića Jastreba, Ministarstvo branitelja već će sutra na njegovu adresu dostaviti neophodna električna invalidska kolica. Kažu su da su osigurali i financijsku pomoć za kupnju dovoljnog broja gaza i trakica za mjerenje šećera, piše portal 24sata.hr.

Ministarstvo se ponudilo i financirati rehabilitaciju u toplicama, no to je odgođeno zbog njegovog iznimno teškog zdravstvenog stanja. Budući da Dedakovići žele prodati plantažu jabuka, oko mogućnosti realizacije ministar Predrag Fred Matić već se konzultirao s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

2 Comments

 1. Mile Dedaković tražio pomoć, ali Tuđmana nisu htjeli buditi
  Nisu ga htjeli čuti: Pročitajte transkript razgovora Mile Dedakovića Jastreba s Pantovčakom koji pokazuje kako nitko nije htio slušati o teškoj sudbini Vukovara

  Subota, 17. 11. 2012. u 19:15 Piše: 24sata

  ŠTO SAD MILE DEDAKOVIĆ LAŽE ON I UDBA KOJI SU PRIJE GODINU DANA OBJAVLJUJU TRANSKRIPT, ŠTO DEDAKOVIĆ NIJE U JAVNOST TO DAO DOK JE TUĐMAN I ŠUŠAK BILI ŽIVI. NEGO SAD PRIJE NEGO ŠTO ĆE UMRIJETI..

  1.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja je odgovorna za progon i uhićenja hrvatskih branitelja

  2.) Mile Dedaković daje podršku vlasti u kojoj sjede predstavnici velikosrpskih terorista u Hrvatskoj

  3.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja je koruptivna što na hrvatskom znači pokvarena i podmitljiva

  4.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja štiti, čuva i skriva udbaške, oznaške i komunističke zločince

  5:) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja ne vraća hrvatski okupirani teritorij u svoje međunarodno priznate granice

  6.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja diskriminira hrvatski narod i to naziva pozitivnom diskriminacijom

  7.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja slavi klanja i ubijanja stotine tisuća nevinih hrvatskih ljudi nazivajući to svojim antifašizmom

  8.) Mile Dedaković daje podršku vlasti koja je osiromašila i obezvrijedila hrvatske ljude, a Hrvatsku opustošila

  9.) Mile Dedaković naziva demokratske prosvjede ulicom, na kojima on vidi samo 2 do 3 posto njegovih branitelja

  .Branko Stojković – ŠTIT 12.12.2012

  • Dragi moj Branko pa još Stojkoviću..Zaista nije umijesno da Vi komentarišete naše junake jer ste izgubili rat.Imate Radovana i Ratka pa nam pojasnite njihove laži i istine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*