Zabranjen rad džamije i arapskog kulturnog centra u Hamburgu

Blizu devet godina nakon terorističkog napada na SAD, u Hamburgu je danas, 9. kolovoza, zatvorena džamija u kojoj su se sastajali napadači. Zabranjen je također rad arapskog kulturnog centra Taiba koji se nalazi u blizini džamije.

Džamija kojoj je zabranjen rad važi za mjesto na kojem se okupljaju islamisti koji su skloni nasilju. U Hamburgu živi 45 osoba koje podržavaju Sveti rat – džihad koji vodi teroristička grupa Al Kaida protiv Zapada. Iz grada su već u više navrata protjerani nasilni islamisti.

Prema izvješću Službe za zaštitu ustavnog poretka se u Taiba džamiji u ožujku 2009. godine okupljala grupa od jedanaest terorista čiji su članovi namjeravali otići u kampove za obuku terorista u Afgansitan i Pakistan. Bar jedan od njih je to i uspio, te se kasnije priključio terorističkoj grupi.

Džamija kao mjesto za novačenje dobrovoljaca

U džamiji koja je ranije nosila naziv Al Quds vjernici su se redovno molili, zajedno s pilotom samoubojicom Mohamedom Attom. U džamiju je redovno dolazio i osuđeni Mounir El Motassadeq koji je pomagao u pripremanju terorističkih napada. Atta i njegovi suradnici su 11. rujna2001. godine u SAD oteli dva putnička zrakoplova i usmjerili ih prema Svjetskom trgovinskom centru (WTC) u New Yorku.

Napad u kome je poginulo skoro tri tisuće osoba i do danas važi za najgori napad Al Kaide. Veliki broj vođa ove organizacije se upoznao u Hamburgu gdje su živjeli kao studenti. Islamske zajednice organizirane u vijeće su se distancirale od džamije Taiba. Njemački mediji navode da tisuće islamista ponovno koristi džamiju kako bi novačili dobroljce za Sveti rat.

Propovjedač mržnje

Trgovac i aktuelni duhovni vođa u Taiba džamiji Mamoun Darkazanli, inače Nijemac sirijskog porijekla, bio je u krugu poznanika pilota samoubojice Mohameda Atte. “On propovjeda mržnju”, izjavio je šef protuterorističkog odjela policije u Hamburgu, Lothar Bergmann. Protiv Darkazanlija je nakon napada od 11. rujna vođena istraga ali nije moglo biti dokazano da je pružao financijsku i logističku podršku Al Kaidi. On, međutim, još uvijek stoji na listi osumnjičenih za terorizam Europske unije. Španjolski istražitelji to vide drugačije. Darkazani je u Španiji osuđen i za njim je raspisana tjeralica. Njemačka ga, međutim, neće izručiti jer ima državljanstvo te zemlje.

Izvor: www.dw-world.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*