Zagreb zatrpan snijegom, gradski promet u kolapsu, očekuje se proglašenje elementarne nepogode

Na zagrebačkim ulicama vlada pravi prometni kolaps: obustavljen niz autobusnih linija, tramvaji voze uz znatne poteškoće, glavne prometnice donekle su očišćene, ali ne i stajališta gradskog prijevoza.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je kazao kako su sve ekipe zimske službe na terenu i u datim uvjetima čine sve kako bi prometnice što bolje očistili, no ako snijeg i dalje bude padao istim intenzitetom spomenuo je i mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

“Zasad izgleda kao da radimo Sizifov posao, a radit ćemo i dalje”, kazao je Čović u izjavi novinarima na Trgu bana Jelačića, nakon što je sa Zimskom službom i direktorima Holdingovih podružnica: ZET-a, Zagrebačkih cesta, Čistoće, Zagrebparkinga i drugih obišao grad i vidio sve neuralgične točke gdje se promet odvija usporeno i otežano.

Podsjetio je da su se sinoć dobro pripremili za padaline i da su posao odradili izvanredno dobro jer su ulice bile očišćene.

“Sada, uvidom na terenu, vidimo dosta problema, promet se odvija otežano, a glavni uzrok je taj što snijeg neprekidno pada cijelo jutro”, kazao je Čović.

Naveo je da je svih 210 ekipa zimske službe na terenu. “Naše ekipe su na terenu i rade, međutim, sve njihove rezultate snijeg poništi praktički kroz sat-dva”, kazao je Čović naglasivši kako će tijekom noći učiniti sve da Zagreb ima sve prometnice prohodne, kao što je to bilo i noćas i jutros.

“Vidjeli smo da kamioni “Čistoće” odvoze smeće, da je određen broj zastoja na linijama prema periferiji i na brdskim predjelima, no da ostali autobusi voze i da ima zastoja u tramvajskom prometu”, naveo je Čović.

Ocijenio je kako je, po svemu sudeći, današnji snijeg veći i viši nego onaj prije nepunih mjesec dana te dodao da je jutros službeno bilo 37 centimetara snijega, a da je dopodne palo preko 25 centimetara novog snijega

Čović je najavio da će popodne ponovno imati sastanak stožera Zimske službe, a moguće je da će doći do i proglašenja elementarne nepogode, ako padaline ne prestanu. Prema informacijama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) za očekivati je da će se i narednih dana nastaviti takvo stanje.
Ako pak padaline prestanu, zajamčio je da će sve ceste opet biti “crne i prohodne”. “Jamčimo da će, ako snijeg prestane padati, sve ceste biti “zacrnjene” kao jutros”, kazao je.

Napomenuo je da je u njihovoj ingerenciji čišćenje preko 2,5 tisuće kilometara cesta. “210 ekipa ima zaduženje čistiti od 10 do 15 kilometara. Mijenjaju se posade, ali su vozila stalno u pogonu”, kazao je Čović i zamolio građana za razumijevanje jer ne mogu biti u svakom trenutku na svakom mjestu te da čiste glavne prometnice po određenom prioritetu, a potom i prometnice drugog i trećeg ranga.

“Jako je važno da vozači uvaže te okolnosti, da pažljivo voze i drže razmak”, kazao je i pozvao sugrađane daju svoj doprinos čišćenjem pred svojim ulazima i nogostupima kako bi zajednički prebrodili tu situaciju.

Lopate se primio i gradonačelnik Bandić

S lopatom u ruci, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas ispred svoga stubišta u Bužanovoj ulici apel sugrađanima da čiste snijeg ispred svojih zgrada i veža, da ne voze bez zimske opreme, te da pomognu jedni drugima koliko je god to moguće u ovim zimskim uvjetima:

“Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, poštovani sugrađani,

S obzirom na obilan snijeg koji od jučer pada gotovo bez prestanka molim vas i pozivam da se u okviru svojih mogućnosti, ali i u skladu s obavezama koje proizlaze iz Odluke o komunalnom redu, uključite u stvaranje što boljih uvjeta na gradskim prometnicama.

Na temelju Odluke o komunalnom redu Grad je obavezan ukloniti snijeg i led sa svih javnih površina što se upravo i čini prema prioritetima rada nadležnih službi, a prvenstveno Zimske službe.

Jednako tako, prema Odluci o komunalnom redu i građani su dužni ukloniti snijeg i led na pločnicima uz svoje zgrade, baš kao i korisnici poslovnih prostora, kioska, prodavaonica…

Prema prognozama, padaline mogu trajati i sljedećih dana, pa se moramo na to pripremiti i tome prilagoditi. Naoružajmo se strpljenjem i dobrom voljom, svojim primjerom pokažimo solidarnost i brigu za slabije. Pomognimo drugima, susjedima koji su možda bolesni ili nemoćni.

Uvjeren sam, dragi sugrađani, da ćemo zajedno pridonijeti da naš grad i u ovim uvjetima funkcionira normalno, naravno, primjereno vremenskim okolnostima.”

Mobilizirana Civilna zaštita, vatrogasci, gradski službenici…

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je dobrovoljce Civilne zaštite, dobrovoljne vatrogasce i službenike gradskih ureda Grada Zagreba za čišćenje snijega. Podignuta su i zapovjedništva civilne zaštite Gradskih četvrti.

Ukupno oko 1000 dobrovoljaca pripadnika Specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba, Zapovjedništava civilne zaštite Gradskih četvrti i gradskih službenika, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, prenosi portal 24sata.hr.

Iz Ureda su putem mesija uputili molbu dobrovoljcima Domovinskog rata da se ujutro dobrovoljno jave u najbližu gradsku četvrt, da preuzmu opremu i još jednom pokažu svoju spremnost da pomognu sugrađanima čisteći snijeg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*