Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio vjernicima božićnu čestitku

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je vjernicima božićnu čestitku. Bez osvrtanja na polemike o zdravstvenom odgoju, nadbiskup poručuje da su božićne poruke izraz radosti.

Bog je poslao Isusa da nas spasi. Ali kakvo danas spasenje očekuju ljudi, zapitao se kardinal Bozanić: Posjeduju veliko znanje i raspolažu velikim mogućnostima tehnike te počinju razmišljati kako će danas ili sutra, čovjeku sve biti moguće. Kakvo spasenje možemo očekivati kada kriza, nesigurnost, neimaština i nasilje prijete sa svih strana. Nisu li danas možda više nego ikada aktualne riječi psalmista – ‘svi skrenuše zajedno, svi se pokvariše, nitko da čini dobro, nikoga nema’, poručio je Bozanić.

Rođenje djeteta u Betlehemskoj špilji pokazuje kako nam je Bog došao ususret. U malom i nezaštićenom Djetetu koje se otvara životu sadržana je moć Evanđelja. Odbacivanjem tog Evanđelja uništavaju se nevini. To je drama koja se ponavlja tijekom povijesti, sije bol, nasilje i smrt, poručio je Bozanić. Rekao je da nam Božić daje snagu da se odupiremo toj logici zla i da nas Božićno evanđelje poziva na sebedarje, na zalaganje za dobro čovjeka i svijeta.

Ustvrdio je pritom kako nam je u vremenu u kojem se širi strah pred budućnošću i koje sije nesigurnost na raznim područjima, više nego ikada potrebna Velika nada, koja govori da je Dijete rođeno u Betlehemu. Dodao je da Bog svakome od nas pruža ruku u našim životnim situacijama, u potrebi, siromaštvu, obeshrabrenosti i samoći i da nam utjelovljenje Božjega Sina pokazuje koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku.

Draga braćo i sestre, dopustimo i mi Isusu da praznine našega života ispuni pravim smislom, da hladnoću našega srca ugrije toplinom svoje ljubavi, a našu osamljenost obogati svojom prisutnošću. Hrvatski je Božić, bez obzira kako bilo teško, uvijek bi radostan događaj, jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom. Takav vam Božić želim, čestit i vjernički, kazao je zagrebački kardinal. Posebno je pozdravio djecu, roditelje, majke i očeve, mlade, bolesnike i patnike. Pozdravljam vas, dragi kršćanski vjernici, vas poštovani ljudi dobre volje, sve vas koji ste blizu i daleko. Pozdravljam vas u ime Isusa Krista, na svetkovinu njegovog Božića. Isusov Božić je i naš Božić. Božić je u nekom smislu riječi blagdan sviju i zato svima želim: Sretan Božić, stoji u čestitki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*