Zagrebačko kazalište Gavella ipak povlači skandalozni plakat

Uprava Gradskog dramskog kazališta “Gavella” odlučila je “zbog neviđenog pritiska” iz upotrebe povući kazališni plakat za predstavu “Fine mrtve djevojke”. Izvijestio je to ravnatelj kazališta Darko Stazić te se javno ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom.

“Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’, po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’, već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’ donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe”, stoji u Stazićevu priopćenju.

Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu, navodi Stazić dodajući da namjera kazališta nije bila ikoga povrijediti. Stoga se, u osobno ime i u ime kazališta “Gavella”, ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima.

“Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti”, poručio je Stazić.

Udruga Vigilare, naime, zatražila je uklanjanje plakata zbog “uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave” navodeći da će u protivnom “pozvati građane na bojkot odlazaka u kazalište ‘Gavella’ i podnijeti sudsku tužbu”.

Jučer je ravnatelj “Gavelle” Darko Stazić tvrdio da plakat nije uvredljiv te da ga ne bi objavili da su mislili da će nekoga vrijeđati. No sada kada je već objavljen ne misle ga povlačiti, pogotovu ne zbog, kako je rekao, “sramotne, organizirane akcije kojom se u pitanje dovodi umjetnički refleks”.

A te rekacije, koje Stazić smatra sramotnim, bile su, kako ih citira Večernji list, ovakve: “Kako biste se vi osjećali da netko uzme sliku vaše majke, stavi je u neku lezbijsku pozu i oblijepi time grad?”, “Svojim plakatom ste sve rekli, sramite se, pljujete i vrijeđate veliku većinu stanovnika ove zemlje”, “Ne podržavam takav način izrugivanja onomu što je nama sveto”, “Kao umjetnik i grafički dizajner, razumijem slobodu izražavanja, kreativnost, apsurd i paradoks, ali zašto s mojim vrijednostima i vrijednostima našeg naroda?”, “Vaš plakat za ‘Fine mrtve djevojke’ nije umjetnička sloboda, već otvorena provokacija i vrijeđanje katoličke većine”…

Jesu li doista skandalozne, neka svatko prosudi po svojim mjerilima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*