Zagrepčanin dao oglas: Prodajem meteorit za 30 tisuća eura

meteorit-navodnoProdaje se sve i svašta, ali da se putem oglasa prodaje meteorit, stvarno je više nego neobično i zanimljivo. Upravo takav oglas objavljen je u oglasniku Butiga koji “pokriva” uglavnom područje Hrvatskog primorja i Istre.

Novinari pulskog dnevnika Glas Istre su išli tragom oglasa i posjetili čovjeka koji ga je objavio. Radi se o Ivanu Horvatu, 66-godišnjem umirovljeniku iz Zagreba koji ima kuću u Šišanu.

“Grumen sam pronašao u šumi kod Novog Marofa prošlog proljeća kada sam brao gljive. Mjesec ili dva kasnije odnio sam ga profesoru Tihomiru Marjancu na Odsjeku geologije na PMF-u u Zagrebu na ispitivanje, gdje je grumen bio do prije nekoliko dana. On mi je rekao da je izvanzemaljskog podrijetla. Nije ga detaljno ispitao jer očekuje neki novi uređaj, a ja sam ga uzeo sa sobom da ga pokažem Koradu Korleviću”, rekao im je Horvat pokazujući nam okrugao grumen, nešto manji od loptice za tenis, a veći od one za golf, protkan crnom materijom, težak 289,7 grama.

Nije novinarima želio ustupiti kamen da bio ga pokazali Koradu Korleviću, voditelju zvjezdarnice u Višnjanu. “A, ne. Može se izgubiti, a vrijedi oko 30 tisuća eura”, odgovorio je.

“Uzorak nisam ispitivao jer bih ga morao dijelom uništiti, odnosno razbiti, lomiti ili rezati. Nisam rekao da je to meteorit, već interesantan mineral. Meteoriti imaju u sebi dosta iridija. Kada bi se radilo o meteoritu, ovakav bi uzorak trebao težiti oko kilograma i više”, rekao je profesor Marjanac.

Korado Korelević, nakon što smo mu novinari pokazali fotografije uzorka rekao je da se vjerojatno ne radi o meteoritu.

“Sliči sirovom željezu. Sve ovisi o veličini kristala, a ako su ovo što se vidi kristali, može biti interesantno. Može se raditi i o nekom oružju, primjerice topovskom tanetu koje je dugo vremena ležalo u zemlji. Bez detaljne analize ne može se ništa tvrditi”, kazao je Korlević.

Enigma radi li se o meteoritu, dakle, za sada nije riješena, stoga oprezno pri eventualnoj kupnji zanimljivog grumena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*