Zahtjev za smjenu Budimira u petak službeno na Ustavnom sudu?

Odluka o podnošenju zahtjeva za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira do petka bi trebala i službeno predana Ustavnom sudu FBiH, potvrdio je u izjavi za Oslobođenje predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović.

Vidović tvrdi da će uz odluku biti sakupljeno i više od potrebne dvije trećine potpisa izaslanika u Domu naroda, dakle više od 29 potpisa, premda je Dom ovakvu odluku 24. srpnja, na nastavku izvanredne sjednice, donio uz podršku 26 izaslanika.

“Odluka se priprema, pravnici pišu razloge koji će stajati u toj odluci. Uz odluku će ići i zahtjev izaslanika za smjenu. Bit će i više od dvije trećine potpisa. Sakupljaju se novi potpisi uz taj zahtjev. Mislim da bi do petka to i službeno trebalo biti predano Ustavnom sudu”, izjavio je Vidović za Oslobođenje.

Budimirovu smjenu u Domu je službeno inicirao Klub Hrvata, čija većina tvrdi da ne podržava potpredsjednika FBiH. Oni smatraju da je federalna vlast nakon općih izbora 2010. godine formirana nelegalno, a u razloge dodaju i novu političku situaciju, te činjenicu da nova parlamentarna većina ne podržava Budimira na funkciji.

Izaslanik Predrag Kojović već je na samoj izvanrednoj sjednici Doma naroda upozorio kolege da odluku donose mimo propisa iako on osobno smatra da Budimira treba smijeniti. Daliborka Milović, također izaslanica u Domu naroda, prije nekoliko dana izjavila je da je bila izložena pritiscima i ucjenama drugih političkih opcija da podrži Budimirovu smjenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*