Zajednička izjava Josipovića, Türka i Napolitana

Sutra se u Trstu sastaju predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije – Ivo Josipović, Danilo Türk i Giorgio Napolitano. Dan uoči toga susreta, za koji mnogi kažu da je povijesni, trojica predsjednika uputili su zajedničku izjavu u kojoj stoji:

”Mi, predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije, odazvali smo se sa zadovoljstvom i zanimanjem pozivu Maestra Mutija na Koncert prijateljstva koji će se održati 13. srpnja u Trstu na trgu Piazza Unità d’Italia, svjesni važnosti poruke mira i bratstva koju šalje ova inicijativa.
Tom prigodom Maestro Muti dirigirat će Omladinskim orkestrom ‘Luigi Cherubini? i Talijanskim omladinskim orkestrom, kojima će se pridružiti brojni mladi glazbenici sa Sveučilišnih glazbenih akademija u Ljubljani i Zagrebu te zbor s talijanskim, slovenskim i hrvatskim pjevačima.
Prije koncerta položit ćemo lovorov vijenac na Narodni dom, spaljen do temelja 13. srpnja 1920., te na spomenik masovnom iseljenju Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz rodnih krajeva. Tim činom želimo odati dužno poštovanje tragedijama iz prošlosti, a u duhu zajedničkih napora na izgradnji budućnosti prožete slobodom i plodnom suradnjom između naših zemalja i naših naroda u ujedinjenoj Europi.
Našom nazočnošću želimo potvrditi čvrstu želju da prevlada ono što nas danas ujedinjuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda.
Danas se Hrvatska, Italija i Slovenija nalaze u kontekstu Europske unije, prirodne promicateljice poštovanja raznolikosti i duha suživota naroda, kultura, jezika koji su uspješno živjeli zajedno stoljećima.
Upravo iz ove spoznaje proizlazi naše stalno zalaganje za poštovanje prava svih manjina.
U svakoj od naših zemalja, sasvim opravdano, gajimo sjećanje na proživljene patnje i patnje žrtava slijepog nasilja te suosjećamo s boli onih koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti.
Naš pogled usmjeren je prema budućnosti koju, uz presudni doprinos mlađih pokoljenja, želimo i možemo izgraditi u jednoj Europi koja sve više utjelovljuje brojne tradicije, a sve je povezanija u suočavanju s novim izazovima globalizacije.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*