Zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija BiH i Hrvatske

U kući susreta “Emaus” u Bijelom Polju (Potoci) kod Mostara započelo je 24. svibnja dvanaesto godišnje zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) i Hrvatske biskupske konferencije (BKH) pod predsjedanjem mons. Franje Komarice, biskupa banjolučkog, i mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog. Pozdrav nazočnim kardinalima, nadbiskupima i biskupima uputio je biskup domaćin mons. Ratko Perić zaželjevši da se u sunčanom Bijelom Polju osjećaju sasvim ugodno kao i u Mostaru gdje je predviđeno zajedničko Misno slavlje u katedrali koja je prije trideset godina posvećena Mariji Majci Crkve. Zaželio je uspješan dvodnevni rad pod zaštitom sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije i Marije Majke Crkve čiji se spomendan slavi upravo toga dana.
U ime BK BiH je uputio njezin predsjednik mons. Franjo Komarica zahvalivši svima a osobito članovima HBK na dolasku. Osvrnuvši se na tekuću Svećeničku godinu, posvijestio je svojoj braći u biskuppstvu “da smo u sadašnjim kulturalnim i duhovnim priikama našeg životnog okruženja pozvani biti znak osporavan i ujedno znak nade za naše društvo koje, poput drugih krajeva europskog kontineta sve više zahvaća duh horizontalizma, a koje ima potrebu i pravo otvoriti se transcenntalnom”. Nadodao je kako je u tome posebno ugrožen “onaj dio Crkve u hrvatskom narodu, koji je, prisiljen ekonomskim razlozima ili političkim hirom domaćih i stranih moćnika morao napustiti svoje stoljetne kako-tako sigurne korijene i obrnuti se nerijeto u nelagodnoj pa i protukatoličkoj i protivjerskoj sredini”. Naveo je, također, i druge aktualne izazove u Crkvi i u društvu s kojima se treba razborito ali i odlučno upoznati i konforntirati. Biskup Komarica je dodatno pojasnio da “tragom zdrave suradnje između crkvene zajednice i političkog društva i naša domaća Crkva može biti uvjerena da je “u stanju dati jedinstveni doprinos poželjnom ujedinjavanju u različitosti i svoj obol oko očovječenja našeg društva na temelju Evanđelja življenog u zanku istine, pravde, praštanja, pomirenja i nade”. Preporučio je ovaj kao i svaki budući pojedinačni i zajednički posao biskupa Presvetoj Bogorodici Mariji, Majci Isusovoj i Majci Crkve koja je Majka nade i utjehe da im pomogne naviještati živoga Boga i u zgodno i nezgodno vrijeme svjedočiti Isusa kao jedinog Spasitelja čovječanstva.
Pozdrav u ime HBK i u svoje osobno ime uputio je njezin predsjednik mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki, podsjećajući da Zakonik kanonskoga prava predviđa suradnju između Biskupskih konferencija napose susjednih Biskupskih konferencija. “Ovdje je riječ ne samo o dvjema susjednim Biskupskim konferencijama nego o konferencijama koje vode brigu o jednom narodu koji živi i deluje u dvije države kao i u dijaspori u onim zemljama u kojima živi naš narod jer je bio primoran napustiti Domovinu kako bi preživio. Iako živimo i djelujemo u dvije Biskupske konferencije i u dva društvena sustava odnosno dvije države, mnogo toga imamo zajedničkog u svom pastoralnom djelovanju. Nekim od tih pitanja mi ćemo posvetiti pozornost i o njima razgovarati”, kazao je nadbiskup Srakić napomenuvši da će tijekom zasjedanja biti riječi o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u kojem žive i spremaju se za svoje buduće djelovanje svećenici iz biskupija u Hrvtaskoj i BiH. Dodao je da će razmotriti ostvarenje Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kao i pitanje inozemne pastve te pitanje svećenika i vjernika koji su podnijeli mučeništvo osobito za vrijeme vladavine komunizma. “Htjeli bismo očuvati spomen na njih, a prije svega prikupiti podatke i svjedočanstva kako bi se sastavio hrvatski martirologij. Postoji još jedan zajednička djelatnost Crkve u nas a to je misijska djelatnost na području koje želimo zajednički surađivati na dobro naših misionara i onih o kojima oni vode skrb”, riječi su nadbiskupa Srakića koji je pozdravio i sve predstavnike medija sa željom da objektivno prenesu ono o čemu će ovdje biti riječi.
Svi nazočni biskupi sudjelovat će na zajedničkom Misnom slavlju u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, na njezin patron i obljetnicu u ponedjeljak, 24. svibnja u 18 sati. Svečanu Euharistiju predslavit će kardinal Vinko Puljića, a prigodnu propovijed uputit će nadbiskup Srakić. Biskupima će se pridružiti i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico.
U utorak, 25. svibnja u 12.30 h u kući susreta “Emaus” u Potocima kod Mostara bit će upriličena konferencija za novinstvo na kojoj će sudjelovati predsjednici BK BiH i HBK biskup Komarica i nadbiskup Srakić te biskup Perić kao domaćin zasjedanja. [KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*