Žal za diktatorom: Prije deset godina rušio Saddamov spomenik, a danas se kaje

Kadom-al-JabouriKadom al-Jabouri, koji je prije deset godina kao “čovjek s čekićem” postao simbol rušenja bagdadskog režima, danas kaže da bi bilo bolje da nikada nije pokušao sruši statuu Saddama Husseina.

“Mrzio sam Sadama”, izjavio je za Observer 52-godišnji vlasnik prodavnice rezervnih dijelova za motocikle, koji je za Saddamova režima bio zatvaran.

Kaže da je pet godina maštao o tome da sruši statuu iračkog diktatora, ali da je poslije toga uslijedilo gorko razočaranje.

“Tada smo imali samo jednog diktatora, a sada ih imamo stotine”, kaže Al-Jabouri, izražavajući opće raspoloženje u zemlji, zaglibljenoj u političkim problemima i korupciji, gdje se i danas skoro svakodnevno događaju ubojstva.

“Za vrijeme Sadama bili smo sigurni. Bilo je korupcije, ali ni izdaleka kao sada. Životi su nam bili zaštićeni. Osnovne potrepštine, kao što su struja i plin, bile su dostupnije. Poslije dvije godine nisam vidio nikakav napredak. Onda su uslijedila ubojstva, pljačke i sektaško nasilje”, kaže Al-Jabouri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*