Žalbena rasprava u predmetu Gotovina – Markač 14. svibnja

Žalbeno vijeće Haaškoga suda sazvalo je usmenu raspravu u predmetu Gotovina – Markač za 14. svibnja, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Prema rasporedu rada, na ročištu će u prijepodnevnom terminu žalbu obrazložiti obrana generala Ante Gotovine, a u poslijepodnevnom dijelu ročišta obrana generala Mladena Markača. Obrane će imati sat i pol za svoje izlaganje, jednako kao tužiteljimi za odgovor na žalbe.

Nakon tužitelja, obrane dvojice generala će, ukoliko žele odgovoriti na izlaganje tužitelja i svaka je dobila po pola sata. Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta.

Žalbeno vijeće još nije objavilo je li odlučilo o zahtjevu obrane generala Gotovine za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka.

Obrana generala Gotovine zatražila je 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika.

Dokazi se tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije Oluje, tijekom i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*