Zapad velikim sumama plaća za izdaju sirijskog diktatora

U svom najnovijem izdanju britanski The Times piše da su europske države od svibnja naovamo velikim iznosima novca potkupljivale visoke dužnosnike sirijskog režima da bi potonji izdali diktatora Bašara al Asada i prebjegli na stranu pobunjenika.

“Stimulacija” visokorangiranih sirijskih činovnika navodno je dogovorena tijekom svibanjskog sastanka diplomata u Kataru, arapskoj državici koja, osim što je američki igrač u regiji, prema brojnim napisima sponzorira pobunjenike protiv Bashara al-Assada i dostavlja im oružje (inače, britanski mediji otkrivaju da goleme količine oružja sirijskoj opoziciji u zadnje vrijeme stižu iz postgadafijevske Libije).

Te informacije idu u prilog tvrdnjama da su zapadne sile, nezadovoljne rezolutnom podrškom Rusije Al Assadu, zapravo minirale mirovni plan UN-ovog izaslanika Kofija Annana i dodatno raspirile rat u kojem je dosad, prema izračunima aktivista, izginulo oko 19 tisuća ljudi.

Sastanak u Kataru dogodio se u svibnju, a od tog trenutka doista naglo raste broj istaknutih režimskih prebjega.

The Times ne precizira o kolikim je novčanim “stimulacijama” riječ ni kako su isplaćivane, no informacije o podmićivanju Al-Assadovih dužnosnika neslužbeno su potvrđene iz više izvora, od kojih se jedan bavi prikupljanjem sredstava za pobunjeničku Slobodnu vojsku. [Tportal]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*