Započelo 50. jubilarno redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, u srijedu, 3. studenog u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (ulica Josipa Stadlera br. 5), započelo je 50. jubilarno redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

U uvodnoj riječi, na I. dijelu zasjedanja u dvorani Pavao VI. koje će trajati od 10 do 14 sati, biskup Komarica je uputio pozdrav svim nazočnima, izrazivši posebnu dobrodošlicu novom članu Biskupske konferencije, pomoćnom biskupu banjolučkom mons. dr. Marku Semrenu. Potom je pozdravio uzoritog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog i dugogodišnjeg predsjednika BKBiH, mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanskog, mons. Peru Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog, te mons. Ivu Tomaševića, generalnog tajnika BKBiH.

Srdačnu dobrodošlicu biskup Komarica izrazio je i nazočnim predstavnicima susjednih Biskupskih konferencija: mons. Stanislavu Hočevaru iz Međunarodne BK Sv. Ćirila i Metoda, mons. Sebastianu Dho, iz Talijanske BK, mons. Anti Ivasu iz HBK, te mons. Stanislavu Lipovšeku iz Slovenske BK, koji će stići na poslijepodnevni nastavak zasjedanja. Izrazitu zahvalnost uputio je i Apostolskom nunciju u BiH nadbiskupu Alessandru D’Erricu koji će se također pridružiti nešto kasnije.

Govoreći o dnevnom redu svečarsko-radnog dijela biskup Komarica je najavio prikaz retrospektive 15 godina djelovanja Biskupske konferencije BiH u kojoj će biti saslušani sažeci izvješća o samom osnutku BK BiH i njenim zasjedanjima – redovnim i izvanrednim, o tijelima BK BiH, njihovom ustrojstvu i nekim bitnim poslovima koje su obavljali, o susretima delegata BK BiH s drugim BK i drugim crkvenim institucijama – katoličkim i pravoslavnim, o izjavama i djelovanju važnog tijela BK „Justitia et pax“, te o bitnim odredbama BK iz redovitih priopćenja sa zasjedanja te o izdanjima BKBiH, odnosno njenih tijela. Također, najavio je raspravu o nepredviđenom aktualnom pitanju povodom objavljene presude Općinskog suda u Sarajevu o oduzimanju jednog dijela upravne zgrade Vrhbosanske nadbiskupije odnosno zgrade Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Puljića.

Kao završetak I. dijela zasjedanja predviđeno je druženje kod zajedničkog objeda u sjemenišnoj blagovaonici na koje su pozvani svi sudionici zasjedanja.

(kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*