Zarobljeni vojnici HVO-a bili su zatvoreni u podrumu Muzeja u Jablanici, pričalo se da su neke Hrvatice silovane

muzej-jablanicaNa suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da mu je zatočenik Miroslav Stipanović rekao da ga je pretukao optuženi Nihad Bojadžić. Svjedok Adem Halebić, zvani Kamilica, koji je u ljeto 1993. godine bio stražar u Muzeju “Bitka na Neretvi”, kazao je da je na Stipanoviću vidio modrice.

“Pitao sam Miru šta je bilo. Rekao je da je dolazio Nihad i da ga je izudarao”, kazao je svjedok.

Posvjedočio je također i da je vidio premlaćenog zatočenika Karla Marića, koji mu je ispričao da je “dolazio Nihad i to mu učinio”.

Svjedok Halebić je izjavio da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, među kojima i zatočenici Stipanović i Marić, bili zatvoreni u podrumu muzeja koji je bio zaključan, a ključ je bio u holu.

Bojadžićeva braniteljica upitala je svjedoka zašto o premlaćivanju zatočenika nije govorio ispitivačima hrvatske Sigurnosno-informativne službe nakon što je zarobljen u listopadu 1995. godine, Halebić je odgovorio da ne zna.

Svjedok je, također, rekao da je čuo da je optuženi Bojadžić džipom došao do muzeja, te da je s njim “otišla djevojka u pravcu Donje Jablanice”. “Čuo sam da je bila silovana”, naveo je on.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik zpovjednika jedinice “Zulfikar” Armije RBiH, optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi”.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Nusret Širić, koji je tijekom 1993. godine, kao vojni policajac, najmanje jednom tjedno stražario u Muzeju “Bitka na Neretvi”. On je kazao da je Bojadžića vidio jednom u muzeju kada je išao kod upravnika.

Svjedok je rekao da bez suglasnosti upravitelja niko sa strane nije mogao ulaziti u podrumske prostorije.

Širić se prisjetio da je jedne prilike od stražara čuo da je neka od zarobljenica silovana, ali da nije rečeno da je Bojadžić to uradio. Kako je kazao, stražarima su o silovanju pričale zarobljene Hrvatice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*