Zaštićeni svjedok: Nihad Bojadžić spominjao strijeljanje zarobljenog vojnika HVO-a

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH, izjavio je da je optuženi Nihad Bojadžić spominjao strijeljanje zarobljenog vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Nihad Bojadžić
Svjedočeći pod pseudonimom Z, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH) je rekao da je Bojadžić pozvao jednog čovjeka i kazao mu da je zarobljen “ozloglašeni vojnik HVO-a” te da dođu kako bi ga strijeljali.

“Bilo je to na Mujinom imanju. Zarobljeni vojnik bio je isprepadan. Nihad je stajao sa strane i vojnik Deba mu je stavio pištolj u usta i tjerao ga da pjeva. Meni je to izgledalo teško, sjeo sam u auto i otišao”, rekao je svjedok Z koji je bio na odgovornoj funkciji u jedinici pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Kako je kazao, ovaj slučaj dogodio se u kolovozu ili rujnu 1993. kada je zapovjedništvo jedinice “Zulfikar” u kojoj je Bojadžić bio zamjenik zapovjednika, bila smještena u Jablanici.

Prema saznanjima svjedoka, Bojadžić je u to vrijeme boravio u zapovjedništvu i na Mujinom imanju. Svjedok Z je rekao kako misli da zarobljeni vojnik ipak nije strijeljan.

Tužiteljica Vesna Budmir je kazala da je ovim htjela pokazati Bojadžićev karakter i ulogu u jedinici, iako slučaj sa zarobljenim vojnikom nije naveden u optužnici koja ga tereti za zločin u selu Trusina počinjen sredinom travnja 1993.

U odvojenom predmetu, Bojadžiću se sudi za zločine počinjene u Jablanici.

Odgovarajući na pitanja Bojadžićeve braniteljice Vasvije Vidović, zaštićeni svjedok je rekao da ovaj slučaj nikome nije prijavio.

Svjedok je govorio i o svađi Bojadžića i Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, nekadašnjeg zapovjednika jedinice “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH. Kako je ispričao, nakon svađe, Bojadžić se obratio Ališpagi riječima: “Nećeš ti meni govoriti što ću ja raditi!”

“Bojadžić je pokazivao znakove kao da je jedna vrsta zapovjednika”, izjavio je zaštićeni svjedok.

Zajedno s Bojadžićem i Ališpagom, za zločin počinjen u Trusini, kada je ubijeno 18 hrvatskih civila i četiri vojnika HVO-a, sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nežadu Hodžiću, bivšim vojnicima odreda “Zulfikar” te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem pripadniku brigade “Neretvica” ABiH.

Bojadžiću je stavljeno na teret da je s obližnjeg brda rukovodio napadom na Trusinu, te da je po okončanju napada naredio strijeljanje nekoliko civila i zarobljenih vojnika HVO-a.

Ališpago se tereti što nije kaznio podređene vojnike koji su sudjelovali u strijeljanju.

Zaštićeni svjedok je objašnjavao i odnose u jedinici “Zulfikar” rekavši da su vojnici poštovali zapovijednika Ališpagu. Svjedok je kazao da je njegova jedinica zajedno s jedinicom “Zulfikar” sudjelovala u jednoj ili dvije akcije.

“Osobno sam od Zuke čuo kada su bile akcije kako vojnicima govori da ne prave nikakve gluposti prema civilima”, prisjetio se svjedok.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 3. rujna, kada je planirano ispitivanje novog zaštićenog svjedoka Tužiteljstva BiH, javio je BIRN.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*