Zaštićeni svjedok potvrdio da je vidio Edina Džeku tijekom napada na Trusinu

Zaštićeni svjedok C, bivši pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je kako je po ulasku u selo Trusinu vidio nekoliko zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a pored njih i tri suborca, među kojima je bio i Samir Šemsović.

Svjedok se prisjetio da su nakon nekog vremena ranjeni Šemsović i Ahmet Kokić i da ih je Džeko odvezao.

“Samka i Ahmeta nosili smo otprilike svi. Mislim da smo dobili nosila i odnijeli ih do nekog sela. Neko od nas je od čovjeka iz tog sela tražio auto kojim su oni dalje prevezeni. Mislim da ih je Džeko vozio”, prisjetio se svjedok.

Svjedok C je rekao da se više nije vraćao u Trusinu, već je sa nekim suborcima otišao u obližnje selo Parsovići.

Nakon što se vratio na planinu Igman, gdje je tada bila smješteno zapovjedništvo jedinice “Zulfikar”, saznao je da je Šemsović preminuo u putu.

Na upit zna li što se dogodilo sa zarobljenicima, svjedok je odgovorio kako je čuo da su ubijeni.

Džeko je optužen da je tijekom napada na Trusinu 16. travnja 1993., zajedno sa drugim vojnicima, strijeljao zarobljene Hrvate, te da je ubio troje starijih ljudi.

Optužnica ga tereti i za zločine nad Hrvatima počinjene u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

Svjedok C je kazao da prije i u toku akcije nije vidio zapovjednika jedinice niti njegovog zamjenika. Rekao je i da nije čuo je li prije napada netko izdao naređenje da “nitko u selu ne smije ostati živ”.

Javnost je tijekom suđenja bila četiri puta nakratko isključena jer je svjedok odgovarao na pitanja koja su mogla otkriti njegov identitet. [Justice Report BIRN]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*