Zašto je akademik Rudolf promijenio mišljenje od sporazumu Tuđman-Izetbegović

Ugledni hrvatski stručnjak za međunarodno pravo akademik Davorin Rudolf u nedjelju je Hini izjavio da je sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine promijenjena granica u Malostonskom zaljevu na štetu Hrvatske i to je hrvatska vlada dužna kazati hrvatskim zastupnicima i građanima.

Dodao je također da bi za rješavanje problema sa suverenitetom nad dvama otočićima i vrhom Kleka najpogodniji bili izravni pregovori stručnjaka ili “ad hoc arbitraža”.

No, isti je hrvatski stručnjak prije mjesec i pol dana govorio bitno drukčije, podsjeća Tportal: za Novi list akademik Rudolf 26. srpnjam je rekao kako se slaže da Sporazum nije povoljan za Hrvatsku, “kao ni ostali ugovori o granicama s našim susjedima”, ali tada je bio uvjeren da hrvatske vlasti jednostavno nemaju izbora.

“Ratifikacija tog Sporazuma je neizbježna, bez obzira na to koliko su možda utemeljeni argumenti da Veliki i Mali školj u Malostonskom zaljevu pripadaju Hrvatskoj. Činjenica je da je uime Hrvatske Sporazum potpisao predsjednik Tuđman. Možemo mi sada tvrditi da je to bila pogreška, da su naši pregovarači bili slabo pripremljeni, međutim, to ništa ne znači u međunarodnom pravu. Kad potpišete neki međunarodni sporazum, ne možete se kasnije opravdavati da niste nešto znali, da ste bili u zabludi. Smatra se da država mora znati koji je njezin teritorij.”

U nastavku te izjave akademik Rudolf procjenjuje da Hrvatska ne bi imala nikakve šanse u eventualnom sporu što bi ga pokrenula pred nekom međunarodnom sudskom institucijom.

“BiH bi u tom slučaju bila u velikoj prednosti, ima u rukama taj Sporazum. Zato je najlogičnije da ga Sabor, kakav god Sporazum bio, ratificira kako bismo na taj način riješili granicu s barem jednom susjednom državom, da barem taj teret skinemo s vrata”, izjavio je Rudolf za Novi list

Akademik Rudolf bi sada trebao objasniti odakle takav kopernikanski obrat u njegovu viđenju problematike ratifikacije navedenog sporazuma, ističe Tportal te dodaje: Možda je Rudolf pomnije oslušnuo što o sporazumu misle oporbene političke stranke pa je to dovelo do promjene njegovog stava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*