Zašto je HDZ BiH `izgubio` Središnju Bosnu: Lovrinović najviše razočaran zbog Viteza

Nakon što je postalo jasno da kandidati iz reda hrvatskoga naroda neće osvojiti načelničke pozicije u nekim gradovima u Srednjoj Bosni (Vitez, Busovala, Jajce, Novi Travnik…), sve je glasnije nezadovoljstvo unutar ove stranke

HDZBiH nije zadovoljan ostvarenim izbornim rezultatima u središnjoj Bosni, kazao je jučer za sarajevsko Oslobođenje Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH. Naglasio je kako je razočaran što su srednjobosanski Hrvati izgubili poziciju načelnika Općine Vitez (pripala kandidatu SDA, op. a), jer je “na izbore u toj općini izašlo 7.500 Hrvata i oko 4.000 Bošnjaka”.

– Gorčinu mi je unio gubitak načelničke pozicije u Vitezu i to zbog izostanka dogovora među Hrvatima. Zbog toga sada nemamo načelnika u Vitezu koji dolazi iz hrvatskoga naroda. To je razočaravajuće, rekao je Lovrinović.

On je naglasio kako jednostavno nije zadovoljan ostvarenim izbornim rezultatom u središnjoj Bosni, te kako su se neke stvari mogle drugačije uraditi.

– HDZBiH je, ipak, pokazao svoju snagu i organiziranost. No, to nije bilo dovoljno. Uočeni su određeni problemi koji su se pojavljivali u središnjoj Bosni i u drugim mjestima, poput velikoga broja nezavisnih kandidata, prije svega, iz reda hrvatskoga naroda. Imali smo i očigledan nedostatak dogovora između stranaka koje sudjeluju u radu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS). Sve je to utjecalo na ostvareni izborni rezultat u središnjoj Bosni, izjavio je Lovrinović, te dodao kako izbornim rezultatima nije zadovoljan, ali ni potpuno razočaran.

– Nismo imali dogovorene principe imenovanja zajedničkih kandidata. Nismo se dogovorili precizno kako će se imenovati zajednički kandidati. Tu, možda, ima odgovornosti u vrhovima stranaka, no nitko niže instance nije priječio da zatraže pomoć. Očito su na lokalnim izborima do izražaja došli odnosi lokalnih lidera, što je apsurd. To nas je dovelo do toga da u Vitezu nemamo načelnika. Na Vitez gledamo kao na stožernu točku naše politike u središnjoj Bosni. Očito nije bilo dovoljno razumijevanja političkoga trenutka i ambijenta u kojem se nalazimo, rekao je Lovrinović.

Također, on je kazao kako će sada svaka strana prebacivati odgovornost za nepostizanje dogovora na drugoga.

3 Comments

  1. Dok god Hrvati budu razjedinjeni oni ce gobiti. Zast toliko rzliciti stravaka.Vecina ti stranaka radi na unistinju Hrvata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*