Zašto najmoćniji političari u BiH ne žele u “vruću fotelju” na čelu Vijeća ministara?

U Bosni i Hercegovini još ne postoji spremnost da se donošenje najvažnijih i najkrupnijih odluka i suštinski smjesti u najvišu instituciju središnje državne vlasti. Ključne strateške odluke i dalje se neće donositi u zgradi na sarajevskom Marijin Dvoru, nego političku moć zadržavaju lideri stranaka, a Vijeće ministara BiH i dalje često ostaje »servis« za provedbu odluka koje se donose na drugome mjestu.

Naravno, ohrabrujući je izbor Vjekoslava Bevande za kandidata koji bi trebao preuzeti mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH, odnosno dogovor šest najvećih političkih stranaka o provedbi rezultata izbora koji su održani prije skoro 15 mjeseci. Lideri stranaka dogovorili su se u srijedu o raspodjeli mjesta u izvršnoj vlasti i još nekim iznimno važnim pitanjima za koliko-toliko normalno funkcioniranje države. Ako dogovor bude proveden, ovaj bi se kompromis mogao pokazati jako dobrim za stabilizaciju prilika u BiH, pa i čitavom području.

Ipak, zanimljivo je da ni ovaj put na čelu Vijeća ministara BiH neće biti najmoćniji političar iz nekog od ključnih političkih blokova u zemlji. Bevanda je, tvrdi se, izniman profesionalac u svojoj ekonomskoj struci, no nije i najutjecajniji političar unutar hrvatskog bloka koji ga je kandidirao.

Slično je bilo i ranije kada, primjerice, najmoćniji političar u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik nije želio preuzeti dužnost predsjedatelja Vijeća ministara. I bošnjačka stranka SDA i utjecajni i nominalno multietnički SDP BiH slično su se ponašali u situacijama kada su mogli predlagati prvoga čovjeka izvršne vlasti u državi.

Teška zadaća izvlačenja zemlje iz krize

U Bosni i Hercegovini još ne postoji spremnost da se donošenje najvažnijih i najkrupnijih odluka i suštinski smjesti u najvišu instituciju središnje državne vlasti. Ključne strateške odluke i dalje se neće donositi u zgradi na sarajevskom Marijin Dvoru, nego političku moć zadržavaju lideri stranaka, a Vijeće ministara BiH i dalje često ostaje »servis« za provedbu odluka koje se donose na drugome mjestu.

Pred Vijećem ministara iznimno je teška zadaća izvlačenja zemlje iz krize, prije svega gospodarske, jer će se neriješenim političkim pitanjima i dalje prije svega baviti stranački čelnici. Među prvim zadaćama su usvajanje globalnog fiskalnog okvira i državnog proračuna kako bi se osiguralo potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obveza BiH; zatim donošenje mjera da bi se promovirao ekonomski rast i stimuliralo zapošljavanje u, očekuje se, kriznoj 2012. godine. Prioritetne zadaće su i ispunjavanje obveza na europskom putu, odnosno prevladavanje sadašnjeg zastoja u provedbi reformi potrebnih u procesu euroatlantskih integracija.

I sam Bevanda je u prvim izjavama kazao da će njegovi prioriteti biti “ekonomija i europski put BiH”.

Bevanda – profesionalac odan HDZ-u BiH

Vjekoslav Bevanda (56) najvjerojatnije će biti novi premijer Bosne i Hercegovine, odnosno predsjedatelj Vijeća ministara BiH, kako se ta dužnost službeno zove. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u četvrtak je potvrdila da je Bevanda kandidat te stranke za spomenutu poziciju. Procedura koja treba dovesti i do njegova službenog imenovanja je poznata. Nakon dostavljanja imena kandidata Predsjedništvu BiH, taj »kolektivni šef« bosanskohercegovačke države formalno daje mandat Bevandi za sastavljanje novog Vijeća ministara, a konačna potvrda treba uslijediti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bevanda je po struci financijer, završio je Ekonomski fakultet i veći dio karijere proveo je u bankarskom sektoru. U stručnim krugovima smatraju ga iznimnim profesionalcem, no u visoku politiku ušao je tek 2007. kada je ispred HDZ-a BiH izabran za dopremijera Vlade Federacije i federalnog ministra financija. Mandat je odradio uglavnom korektno, bez nekih posebnih afera ili kritika, ali se istodobno pokazao i lojalnim stranačkim čovjekom koji je zavrijedio povjerenje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. S Čovićem ga veže dugogodišnje poznanstvo još iz vremena rada u Zrakoplovnoj industriji Soko u Mostaru osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vijeće ministara koje će predvoditi Bevanda treba biti sastavljeno prema dogovoru šest stranaka, s precizno utvrđenom raspodjelom ministarskih pozicija. Po tri od deset ministara bit će iz reda svakog od tri konstitutivna naroda, a jedan iz reda ostalih.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*