Zašto su EHEC-bakterije tako opasne

U Njemačkoj je za samo nekoliko dana od crijevne infekcije, koja može biti opasna i po život, oboljelo više od 300 ljudi. Infekciju izazivaju takozvane EHEC-bakterije. Zbog čega je ta bolest tako opasna?

EHEC bakterije nisu nepoznate. Pojavljuju se u crijevima domaćih životinja, u prvom redu goveda, zatim ovaca i koza, ali i pojedinih divljih životinja. Preko crijevne flore, dospijevaju u mlijeko ili meso životinja, ili se prilikom đubrenja njiva na poljima i u vrtovima prenose na povrće i voće. Infekciju može izazvati i zagađena voda.

Za životinje te bakterije nisu opasne, ali jesu za ljude. Susanne Glasmacher, s „Robert Koch instituta“ u Berlinu kaže da bakterije izazivaju proljev i povraćanje, te da u normalnim slučajevima ne ostavljaju teže posljedice.

„Tijekom godine imamo oko 1.000 EHEC-slučajeva, koji su prijavljeni ‚Robert-Koch institutu’. U 60 njih dolazi do komplikacija.“

EHEC-bakterije proizvode toksine

Medicinski stručnjaci te probleme nazivaju „kemolitsko-uremijskim sindromom“, skraćeno KUS. Od njega je za samo nekoliko dana oboljelo više ljudi nego tokom cijele godine. Susanne Glasmacher kaže:

„Ono što je posebno kod tih bakterija je to da one proizvode toksine, dakle otrovne stanice koje zapravo stvaraju probleme. One razaraju krvna zrnca i tako dolazi do malokrvnosti. Krvna zrnca mogu začepiti sudove bubrega.“
Na taj način može doći do akutnog otkazivanja funkcije bubrega što u najtežim slučajevima ima smrtonosne posljedice.

Nije moguće liječenje antibioticima

Liječnici su suočeni s dva velika problema. Prvo: te opasne bakterije se teško mogu razlikovati od bezopasnih; i drugo: nije moguće liječenje antibioticima. Susanne Glasmacher kaže:

„Kada se bakterije uništavaju antibioticima, tada se više oslobađaju toksične tvari i simptomi su jači. To je apsolutno kontraproduktivno. Zato se antibiotici ne koriste kao terapija.“

Liječnicima preostaje samo mogućnost da infuzijama ublaže simptome, pored ostalog i zbog toga jer se na taj način nadoknađuje gubitak vode. Eksperti preporučuju da se povrće i meso dobro prokuhaju i to oko 10 minuta na temperaturi od 70 stupnjeva Celzija. Na taj način se ubijaju bakterije.

Izvor: Deutsche Welle

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*